Eerste hulp bij het veroveren van de arbeidsmarkt: sollicitatietips voor pas afgestudeerden

© iStock

Tijdens een sollicitatiegesprek heb je maar even de tijd om je interviewer ervan te overtuigen dat je de geknipte kandidaat bent voor de job. Maak indruk met de volgende tips.

Betreed je binnenkort de arbeidsmarkt of ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Tijdens een sollicitatiegesprek heb je maar even de tijd om je interviewer ervan te overtuigen dat je de geknipte kandidaat bent voor de job. Dankzij deze tips van het rekruteringskantoor Hays blaas je je gesprekspartner helemaal omver:

1. De kleren maken de sollicitant

In een interview is het uiterst belangrijk om er professioneel uit te zien, want je krijgt geen tweede kans om een goede eerste indruk te maken. Onderzoek heeft aangetoond dat een interviewer al in de eerste acht seconden een beeld over je vormt. Je ziet er dus best piekfijn uit. Solliciteer je voor een creatieve functie dan is een kostuum niet nodig, maar volstaat nette kledij. In de financiële – of IT-sector is een kostuum wel op zijn plaats. Over het algemeen geldt: je kan je beter te formeel kleden dan te informeel. Propere schoenen, nagels en verzorgd haar spreken voor zich.

2. De handshake en smalltalk

Een slappe handdruk wordt geassocieerd met een zwak karakter.

Een stevige handdruk en een leuke glimlach zal wonderen doen als je je interviewer groet. Een slappe handdruk wordt geassocieerd met een zwak karakter. En ook smalltalk tijdens de eerste minuten van je sollicitatiegesprek of onderweg naar de interviewruimte is belangrijker dan je denkt. De eerste indruk heeft immers een grote invloed op de rest van het sollicitatiegesprek. Een positief praatje over de korte afstand naar het bedrijf en het goede weer dat op komst is, zijn enkele voorbeelden waarmee je het ijs kan breken.

3. Goede voorbereiding is key

Hoe beter je voorbereid bent, hoe meer ontspannen en comfortabel je je zal voelen tijdens het gesprek. Ben je onvoorbereid dan zal je gesprekspartner dit merken aan de antwoorden die je geeft, maar ook aan je lichaamstaal en toon. Zoek dus voldoende informatie op over het bedrijf en probeer om je ervaring te reflecteren op de specifieke taken van de vacature. Denk op voorhand goed na over je vaardigheden en hoe je die in het bedrijf zou inschakelen. Weet waar je sterktes en zwaktes liggen en verval niet in clichés bij het opnoemen van negatieve eigenschappen. Zeg dus niet tout court dat je perfectionistisch bent. Geef bijvoorbeeld wel mee hoe je aan je zwakke punten werkt om professioneel te evolueren. Ben je niet goed in presenteren, maar heb je hiervoor een cursus gevolgd of ben je dat van plan? Dan is dat het perfecte voorbeeld. Oefen je antwoorden in, als je genoeg geoefend hebt zal je heel vlot en natuurlijk overkomen.

4. Tijdens het gesprek

Neem altijd een drankje aan, ook al heb je op dat moment geen dorst.

Al je harde werk en voorbereiding heeft geleid tot dit moment, het moment van de waarheid. Straal zelfzekerheid uit, wees vriendelijk, maar belangrijker nog, wees jezelf. Neem altijd een drankje aan, ook al heb je op dat moment geen dorst. Doe het uit beleefdheid of de dorst die nog kan komen tijdens het gesprek. Een sollicitatiegesprek is geen ondervraging. Vraag gerust meer uitleg als een vraag niet duidelijk is. Gun jezelf bovendien de tijd om even na te denken over wat je gaat zeggen en antwoord bondig, de rekruteerder kan indien nodig bijkomende vragen stellen. Ook lichaamstaal is erg belangrijk. Zit rechtop en leun wat in de richting van de interviewer om je interesse te tonen. Kijk de interviewer altijd in de ogen, anders kom je onzeker over. Hou je benen naast elkaar en leg je handen ontspannen op je schoot of op de armleuning van je stoel. Vermijd in ieder geval gefriemel aan je gezicht, haar of kledij want dat komt onprofessioneel over.

5. Stel goede vragen

Laat de kans om zelf vragen te stellen op het einde van je interview niet liggen. Je valt ermee op en toont je interesse voor de baan. Enkele vragen die je kan stellen zijn:

Waarom staat de vacature open?

Kan u me meer vertellen over de mensen waarmee ik zal samenwerken?

Hoe verloopt de samenwerking met de leidinggevenden in dit bedrijf?

Worden er trainingen voorzien in deze positie?

Hoe ziet het verdere verloop van de sollicitatieprocedure eruit?

Heeft u het gevoel dat ik de ervaring en skills heb die nodig zijn voor deze functie?

En als je voldoende zeker bent van je stuk kan je ook vragen stellen rond de sector en hoe het bedrijf zich onderscheidt van de concurrentie. Zo toon je aan dat het niet enkel om de job gaat, maar je ook geïnteresseerd bent in het bedrijf.

6. Einde van het interview

Is het sollicitatiegesprek niet zo vlot verlopen? Probeer dan je teleurstelling te verbergen.

Bedank de interviewer voor het sollicitatiegesprek en voor de tijd die hij/zij heeft gemaakt voor jou. Zo geef je blijk van respect. Blijf professioneel tot het einde. Verval niet meer in smalltalk, maar vraag bijvoorbeeld wanneer je feedback kan verwachten. Je kan ook meegeven dat je telefonisch beschikbaar bent voor eventuele vragen. Geef opnieuw een stevige handdruk en glimlach nog eens naar de interviewer. Zo laat je een positieve indruk na aan het einde van het sollicitatiegesprek. Is het sollicitatiegesprek niet zo vlot verlopen? Probeer dan je teleurstelling te verbergen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content