Een rondvraag van het hr-consultancykantoor Hudson bij 713 bedrijven, samen goed voor 166.000 werknemers in ons land leert dat het brutoloon stevig kan variëren naargelang het diploma dat een werknemer op zak heeft. Zo krijgt een pas afgestudeerde burgerlijke ingenieur gemiddeld 3.000 euro bruto op zijn eerste job. Dat schrijft De Tijd.

Ook Bio-ingenieurs en andere exacte wetenschappers verdienen mooi hun boterham als ze de schoolbanken verlaten. Volgens het onderzoek verdienen zij tussen 2.850 en 2.950 euro bruto.

Een starter met een rechtendiploma of een masterdiploma in een economische richting mag rekenen op een brutoloon van ongeveer 2.500 euro. Wie een master in talen, letteren en/of wijsbegeerte heeft krijgt het laagste loon van alle onderzochte masterdiploma's. Een op de twee starters met zo'n diploma krijgt 2.300 euro bruto. Een op de vier krijgt op het einde van de maand 2.500 euro bruto.

In het algemeen moet een kwart van de startende masters het stellen met 2.271 euro bruto per maand of minder. Het mediaan klokt af op 2.559 euro. 25 procent van de masters start met brutomaandloon van 2.889 euro of meer.

En bachelors?

Wie een bachelordiploma heeft moet doorgaans tevreden zijn met een lager loon. Al moet een bachelor het niet altijd met veel minder doen dan een collega met een masterdiploma. Zo verdient een starter met bachelor in de industriële wetenschappen en technologie ongeveer 2.400 euro bruto.

Andere bachelors, waaronder bedrijfskunde of sociaal agogisch werk, krijgen bij de start van hun loopbaan 2.200 euro.Dat cijfer is de mediaan voor professionele bachelors. "Tussen 1.800 en 2.000 euro bruto komt best veel voor", zegt Wouter Beuckels van Hudson op de site van De Tijd,"'onder meer voor beginnende salesprofielen, maar ook voor functies op financiële diensten." Een op de vier bachelorstudenten start met ten hoogste 2.100 euro bruto per maand.

Hudson deed ook een onderzoek naar de extralegale voordelen. En daaruit bleek dat pas afgestudeerde handelsingenieurs of masters in een informaticarichting het meeste kans hebben op een bedrijfswagen. Vier op de tien handelsingenieurs hebben voor hun 25ste verjaardag al een bedrijfswagen. Een op de drie startende masters (34%) krijgt bij de start van zijn carrière een wagen. Bij bachelors zakt dat cijfer naar 17 procent. (NS)

Een rondvraag van het hr-consultancykantoor Hudson bij 713 bedrijven, samen goed voor 166.000 werknemers in ons land leert dat het brutoloon stevig kan variëren naargelang het diploma dat een werknemer op zak heeft. Zo krijgt een pas afgestudeerde burgerlijke ingenieur gemiddeld 3.000 euro bruto op zijn eerste job. Dat schrijft De Tijd.Ook Bio-ingenieurs en andere exacte wetenschappers verdienen mooi hun boterham als ze de schoolbanken verlaten. Volgens het onderzoek verdienen zij tussen 2.850 en 2.950 euro bruto. Een starter met een rechtendiploma of een masterdiploma in een economische richting mag rekenen op een brutoloon van ongeveer 2.500 euro. Wie een master in talen, letteren en/of wijsbegeerte heeft krijgt het laagste loon van alle onderzochte masterdiploma's. Een op de twee starters met zo'n diploma krijgt 2.300 euro bruto. Een op de vier krijgt op het einde van de maand 2.500 euro bruto. In het algemeen moet een kwart van de startende masters het stellen met 2.271 euro bruto per maand of minder. Het mediaan klokt af op 2.559 euro. 25 procent van de masters start met brutomaandloon van 2.889 euro of meer. Wie een bachelordiploma heeft moet doorgaans tevreden zijn met een lager loon. Al moet een bachelor het niet altijd met veel minder doen dan een collega met een masterdiploma. Zo verdient een starter met bachelor in de industriële wetenschappen en technologie ongeveer 2.400 euro bruto. Andere bachelors, waaronder bedrijfskunde of sociaal agogisch werk, krijgen bij de start van hun loopbaan 2.200 euro.Dat cijfer is de mediaan voor professionele bachelors. "Tussen 1.800 en 2.000 euro bruto komt best veel voor", zegt Wouter Beuckels van Hudson op de site van De Tijd,"'onder meer voor beginnende salesprofielen, maar ook voor functies op financiële diensten." Een op de vier bachelorstudenten start met ten hoogste 2.100 euro bruto per maand.Hudson deed ook een onderzoek naar de extralegale voordelen. En daaruit bleek dat pas afgestudeerde handelsingenieurs of masters in een informaticarichting het meeste kans hebben op een bedrijfswagen. Vier op de tien handelsingenieurs hebben voor hun 25ste verjaardag al een bedrijfswagen. Een op de drie startende masters (34%) krijgt bij de start van zijn carrière een wagen. Bij bachelors zakt dat cijfer naar 17 procent. (NS)