Deze atleten verdienen het meeste geld aan een gouden medaille op de Olympische Spelen

Deze atleten verdienen het meeste geld aan een gouden medaille op de Olympische Spelen
© REUTERS

Toen Joseph Schooling op de 100 meter vlinderslag de gouden medaille onder de neus van zijn jeugdidool Michael Phelps wegkaapte kroonde hij zich tot de eerste Singaporees die ooit een gouden plak veroverde op de Olympische Spelen. Een heuse prestatie waarvoor hij ook rijkelijk werd beloond. Schooling kreeg voor zijn overwinning 753.000 dollar. Dat is bijna 30 keer meer dan wat Phelps zou krijgen moest hij de gouden medaille gehaald hebben. De Verenigde Staten hebben per gouden medaille ongeveer 25.000 dollar over.

Dat verschil is onder meer te verklaren door het aantal atleten per land die kans maken op een gouden medaille. Waar Singapore tot nu toe slechts 5 atleten telt die ooit een medaille hebben gehaald op de Olympische Spelen, hebben de Amerikaanse atleten al 2.698 medailles verzameld sinds de spelen in Athene in 1896. Meer dan een op de drie medailles (1,071) waren goud.

De Belgen krijgen voor een gouden plak 50.000 euro, voor een zilveren medaille 30.000 euro en een bronzen medaille is 20.000 euro waard. Onze noorderburen krijgen minder als ze met een overwinning aan de haal gaan. Een Nederlandse atleet die goud haalt krijgt 30.000 euro. Haalt diezelfde atleet zilver dan moet hij tevreden zijn met 22.500 euro. Tot slot is Olympisch brons 15.000 euro waard in Nederland.

Bovendien geven niet alle landen hun medaillewinnaars een geldbonus. Dat is bijvoorbeeld het geval in Groot-Brittannië.

Simone Biles © REUTERS

De Amerikaanse turnster Simone Biles heeft drie individuele gouden medailles op haar naam staan dit jaar. Daarenboven heeft ze nog een gouden medaille gehaald met het team van de Verenigde Staten. Elke medaille uit het edelmetaal is 25.000 dollar waard.

Sanne Wevers © REUTERS

De Nederlandse turnster Sanne Wevers won een gouden medaille in de balkfinale. De Nederlandse atleten krijgen 30.000 euro of 33.000 dollar per gouden medaille.

Chad Le Clos © REUTERS

De Zuid-Afrikaanse zwemmer Chad Le Clos kon 36,000 dollar krijgen voor een gouden medaille. Hij behaalde uiteindelijk twee zilveren medailles in Rio.

Nafi Thiam © Belga

De Belgische Nafi Thiam heeft goud gepakt op de olympische zevenkamp. Net zoals tijdens de spelen in Londen krijgen de Belgische atleten 50.000 euro of 56.000 dollar per gouden medaille.

Khasan Khalmurzaev © REUTERS

De Russische judoka Khasan Khalmurzaev krijgt 61.000 dollar voor zijn gouden medaille. Hij ging met de overwinning aan de haal in de gewichtsklasse -81 kilogram.

Denis Gargaud © REUTERS

De Fransman Denis Gargaud krijgt een bonus van 66.000 dollar voor zijn gouden prestatie in Rio. Hij heeft de olympische titel gepakt in het kajaktoernooi (C1-klasse)

Valentina Truppa © REUTERS

De Italiaanse amazone Valentina Truppa kon 185.000 dollar krijgen voor een gouden medaille. Maar de Italiaanse deelneemster keert naar huis zonder medailles.

Andrey Zeits © REUTERS

De Kazachse wielrenner kon met 230.000 dollar huiswaarts keren als hij een gouden medaille op zak had. In de individuele tijdrit moest hij 23 renners voor laten gaan.

Magomedrasul Majidov © REUTERS

Magomedrasul Majidov, een bokser uit Azerbeidzjan kon 255.000 dollar krijgen voor een gouden medaille. Al moest hij tijdens de achtste finale de duimen leggen voor de Kazach Ivan Dychko.

Dewi Safitri © REUTERS

Een gouden medaille kon de Indonesische gewichtheffer Dewi Safitri 383.000 dollar rijker maken. Maar tijdens de spelen in Rio is ze pas zesde geëindigd in haar gewichtsklasse.

Joseph Schooling © REUTERS

De singaporees Joseph Schooling krijgt voor zijn gouden medaille op de 100 meter vlinderslag 753.000 dollar.