De federale overheidsdienst economie heeft vandaag laten weten dat de dieselprijs zal zakken tot 1,2250 euro per liter. Ook benzine is nog altijd goedkoper dan een half jaar geleden. Een nucleaire deal tussen Iran en de Verenigde Staten kan die prijzen nog dieper doen zakken.

De Iraanse economie is sterk afhankelijk van de olie-export. Volgens de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) heeft Iran de vierde grootste oliereserve ter wereld.

Maar door sancties kan het land het zwarte goud niet exporteren naar de wereldmarkten. Ter vergelijking: midden 2012 voerde Iran nog 2,5 miljoen vaten per dag uit, nu zijn dat er 1,3 miljoen. Dat heeft de economie veel schade berokkend. Zo is de jeugdwerkloosheid met 20 procent gestegen. Het land kon een deel van de olieproductie aan de man brengen via de zwarte markt.

Paradox

Een nucleaire overeenkomst zou Iran de mogelijkheid bieden meer olie te exporteren. En dat zal zonder twijfel zijn stempel drukken op de olieprijzen omdat er al een overaanbod is op de markt. "Het is een paradoxale situatie voor Iran. Hoe meer olie het land exporteert, hoe dieper de prijzen zullen zakken", zegt Brenda Shaffer, een onderzoeker van Georgetown University, aan CNN.

Al zal het allemaal niet zo een vaart lopen. Er is nog geen garantie dat beide landen tot een akkoord komen. Volgens het Witte Huis is de kans op succes 50/50.

Industriële waarnemers zeggen dat de markten negatief zullen reageren op een deal. "Een opheffing van sancties maakt de weg vrij voor neerwaartse marktbewegingen", meldt een nota van Britse financiëledienstverlener Barclays.

Een vat Brent-olie kost vandaag ongeveer 53 dollar. Begin 2014 was dat nog 106 dollar. Volgens de Deutsche bank moet één vat olie 130 dollar kosten om de Iraanse begroting in evenwicht te krijgen. (CNN/NS)

De federale overheidsdienst economie heeft vandaag laten weten dat de dieselprijs zal zakken tot 1,2250 euro per liter. Ook benzine is nog altijd goedkoper dan een half jaar geleden. Een nucleaire deal tussen Iran en de Verenigde Staten kan die prijzen nog dieper doen zakken. De Iraanse economie is sterk afhankelijk van de olie-export. Volgens de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) heeft Iran de vierde grootste oliereserve ter wereld. Een nucleaire overeenkomst zou Iran de mogelijkheid bieden meer olie te exporteren. En dat zal zonder twijfel zijn stempel drukken op de olieprijzen omdat er al een overaanbod is op de markt. "Het is een paradoxale situatie voor Iran. Hoe meer olie het land exporteert, hoe dieper de prijzen zullen zakken", zegt Brenda Shaffer, een onderzoeker van Georgetown University, aan CNN. Al zal het allemaal niet zo een vaart lopen. Er is nog geen garantie dat beide landen tot een akkoord komen. Volgens het Witte Huis is de kans op succes 50/50. Industriële waarnemers zeggen dat de markten negatief zullen reageren op een deal. "Een opheffing van sancties maakt de weg vrij voor neerwaartse marktbewegingen", meldt een nota van Britse financiëledienstverlener Barclays. Een vat Brent-olie kost vandaag ongeveer 53 dollar. Begin 2014 was dat nog 106 dollar. Volgens de Deutsche bank moet één vat olie 130 dollar kosten om de Iraanse begroting in evenwicht te krijgen. (CNN/NS)