In deze rubriek gaan we elke week op zoek naar de werkelijke kosten van de alledaagse en de uitzonderlijke dingen des levens. We houden zowel rekening met de vanzelfsprekende als de minder zichtbare kosten.

Buitenlandse adoptie

Wie aan adoptie denkt, haalt gegarandeerd veel papierwerk voor de geest. Maar naast al de paperassen steken ook enkele financiële zaken de kop op.

Allereerst moet je deelnemen aan een infosessie die 25 euro kost. Eenmaal je die sessie achter de rug hebt, volgt een voorbereidingsessie. Volgens kind en gezin krijg je voor 250 euro de volledige voorbereiding en de informatie van het Vlaams Centrum voor Adoptie.

Na de beide sessies word je vervolgens onderworpen aan een geschiktheidsprocedure. Dat kost 60 euro.

Eenmaal je dat allemaal achter de kiezen hebt, zal de adoptiedienst je helpen met de bemiddeling. Daarvoor vraagt de service een prestatievergoeding. Die bedragen kunnen variëren van dienst tot dienst, maar mogen nooit hoger zijn dan 3 000 euro.

Je kan de prestatievergoeding vermijden bij een zelfstandige adoptie, maar dan sta je zelf in voor andere kosten zoals vertalingen en verzendingen.

Wie een kind uit het buitenland wilt adopteren moet vanzelfsprekend rekening houden met allerhande andere kosten die verschillen van land tot land. Denk hier bij aan kosten voor de procedure in het land van herkomst, contactpersoon ter plaatse,... Volgens kind en gezin schommelen die bedragen rond 5 000 en 15 000 euro.

Binnenlandse adoptie

Een binnenlandse adoptie is meestal goedkoper. Gemiddeld kost het 8 000 euro om een beroep te doen op een binnenlandse adoptiedienst.

Daarnaast moet je 25 euro euro op tafel leggen voor het inschrijvingsgeld voor de voorbereiding en 60 euro voor de rolrechten bij de rechtbank.

Premie

Adoptie-ouders krijgen in België een adoptiepremie. Zij krijgen eenmalig 1233,11 euro van de overheid. De adoptiemoeder krijgt de premie als de ouders van verschillend geslacht zijn en de oudste krijgt de premie als de ouders van hetzelfde geslacht zijn.

De totale kostprijs

Om een kind uit het buitenland te adopteren zal je minimum moeten rekenen op 7100 euro (inclusief premie). Een kind in het binnenland adopteren kost gemiddeld 6700 euro (inclusief premie).(NS)

De werkelijke kosten van een scheiding

Lees ook: De werkelijke kosten van een wagen

Wie aan adoptie denkt, haalt gegarandeerd veel papierwerk voor de geest. Maar naast al de paperassen steken ook enkele financiële zaken de kop op. Na de beide sessies word je vervolgens onderworpen aan een geschiktheidsprocedure. Dat kost 60 euro. Eenmaal je dat allemaal achter de kiezen hebt, zal de adoptiedienst je helpen met de bemiddeling. Daarvoor vraagt de service een prestatievergoeding. Die bedragen kunnen variëren van dienst tot dienst, maar mogen nooit hoger zijn dan 3 000 euro.Je kan de prestatievergoeding vermijden bij een zelfstandige adoptie, maar dan sta je zelf in voor andere kosten zoals vertalingen en verzendingen. Wie een kind uit het buitenland wilt adopteren moet vanzelfsprekend rekening houden met allerhande andere kosten die verschillen van land tot land. Denk hier bij aan kosten voor de procedure in het land van herkomst, contactpersoon ter plaatse,... Volgens kind en gezin schommelen die bedragen rond 5 000 en 15 000 euro. Een binnenlandse adoptie is meestal goedkoper. Gemiddeld kost het 8 000 euro om een beroep te doen op een binnenlandse adoptiedienst. Daarnaast moet je 25 euro euro op tafel leggen voor het inschrijvingsgeld voor de voorbereiding en 60 euro voor de rolrechten bij de rechtbank. Om een kind uit het buitenland te adopteren zal je minimum moeten rekenen op 7100 euro (inclusief premie). Een kind in het binnenland adopteren kost gemiddeld 6700 euro (inclusief premie).(NS)