Stel, bij bank A kan je een autolening afsluiten tegen een interestvoet van 2,60%. Bij bank B bedraagt het tarief voor dezelfde lening slechts 2,50%. Op het eerste gezicht lijkt het tweede krediet dus het goedkoopste. Maar wanneer achteraf blijkt dat bank B bijvoorbeeld hoge dossierkosten aanrekent, kan bestaat de kans dat je hier uiteindelijk toch méér betaalt.

Het jaarlijks kostenpercentage biedt veel meer transparantie. In tegenstelling tot de klassieke debetrente houdt het JKP niet enkel rekening met de reële jaarlijkse rentevoet, maar ook met alle bijkomende kosten. De berekeningsmethode is bij wet vastgelegd en is in heel Europa dezelfde, waardoor je zelfs kredieten in verschillende EU-landen kan vergelijken.

'All-in' tarief

Het JKP maakt het je dus makkelijker om autoleningen of andere consumentenkredieten met elkaar te vergelijken. Vermits het om een 'all-in' tarief gaat, hoef je je niet te verwachten aan onaangename verrassingen, zoals extra dossier- en beheerskosten. Bovendien is de kredietverschaffer verplicht om duidelijk te vermelden hoeveel zo'n krediet je per maand kost in euro's.

Weet wel dat je de jaarlijkse kostenpercentages van twee kredieten alleen op een correcte manier kan vergelijken wanneer alle voorwaarden identiek zijn. Dat betekent: hetzelfde leenbedrag, dezelfde afbetalingstermijn, identieke waarborgen en dezelfde verplichting om al dan niet een voorschot te betalen.(RVE)

Stel, bij bank A kan je een autolening afsluiten tegen een interestvoet van 2,60%. Bij bank B bedraagt het tarief voor dezelfde lening slechts 2,50%. Op het eerste gezicht lijkt het tweede krediet dus het goedkoopste. Maar wanneer achteraf blijkt dat bank B bijvoorbeeld hoge dossierkosten aanrekent, kan bestaat de kans dat je hier uiteindelijk toch méér betaalt. Het jaarlijks kostenpercentage biedt veel meer transparantie. In tegenstelling tot de klassieke debetrente houdt het JKP niet enkel rekening met de reële jaarlijkse rentevoet, maar ook met alle bijkomende kosten. De berekeningsmethode is bij wet vastgelegd en is in heel Europa dezelfde, waardoor je zelfs kredieten in verschillende EU-landen kan vergelijken. Het JKP maakt het je dus makkelijker om autoleningen of andere consumentenkredieten met elkaar te vergelijken. Vermits het om een 'all-in' tarief gaat, hoef je je niet te verwachten aan onaangename verrassingen, zoals extra dossier- en beheerskosten. Bovendien is de kredietverschaffer verplicht om duidelijk te vermelden hoeveel zo'n krediet je per maand kost in euro's. Weet wel dat je de jaarlijkse kostenpercentages van twee kredieten alleen op een correcte manier kan vergelijken wanneer alle voorwaarden identiek zijn. Dat betekent: hetzelfde leenbedrag, dezelfde afbetalingstermijn, identieke waarborgen en dezelfde verplichting om al dan niet een voorschot te betalen.(RVE)