Cheques op de werkplek verhogen de koopkracht

© Belga
Roel Van Espen medewerker Trends

Vanaf 1 januari 2016 stijgt de maximale waarde van maaltijdcheques van 7 naar 8 euro. Vier op vijf werkgevers bieden ze nu al aan als interessant alternatief voor het klassieke loon.

Maaltijdcheques bieden een fiscaal voordeel voor werkgever en werknemer. Als werknemer ben je vrijgesteld van elke vorm van belasting: je betaalt enkel een eigen bijdrage van minimaal 1,09 euro per cheque. Je werkgever betaalt maximum 5,91 euro en hoeft hierop in principe geen sociale bijdragen te betalen.

Vanaf 1 januari 2016 wordt het maximale werkgeversaandeel met 1 euro opgetrokken tot maximaal 6,91 euro. Op die manier verhoogt de maximumwaarde van een maaltijdcheque naar 8 euro. Ook de als beroepskost aftrekbare werkgeverstussenkomst per cheque wordt verdubbeld van 1 naar 2 euro.

Door deze nieuwe maatregel zal je potentiële koopkracht als werknemer vanaf 2016 toenemen. Je werkgever mag dan immers de waarde van zijn maaltijdcheques optrekken, maar je eigen inbreng blijft sowieso geplafonneerd op 1,09 euro. Kortom: je baas krijgt de kans om medewerkers zoals jij extra te belonen en te motiveren.

Andere cheques

De mogelijkheden zijn echter niet beperkt tot louter maaltijdcheques. Je werkgever kan immers ook een beroep doen op alternatieven zoals ecocheques, cadeaucheques, sport- en cultuurcheques of cinemacheques. Hiermee kan hij zijn personeel in zekere mate ‘sturen‘: ecocheques dragen bijvoorbeeld bij tot duurzame gedrag, terwijl sport- en cultuurcheques beweging en culturele verrijking stimuleren.

Cheques op de werkplek verhogen de koopkracht

Als werknemer mag je jaarlijks voor hoogstens 250 euro aan ecocheques ontvangen. De maximumwaarde van zo’n cheque is 10 euro. Daarmee mag je uitsluitend ecologische producten en diensten aankopen, maar sinds 1 juni 2015 is de lijst met mogelijkheden gevoelig uitgebreid. Een overzicht ervan vindt u hier .

Ook voor de andere cheques gelden specifieke voorwaarden. Je werkgever kan je bijvoorbeeld voor een bedrag van maximum 100 euro per jaar sport- en cultuurcheques schenken. Ook voor andere cheques mag hij de wettelijk opgelegde maximumbedragen niet overschrijden, anders verliest hij de vrijstelling van zijn sociale bijdragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content