Wie in mei een woonlening afsluit bij BNP Paribas Fortis zal meer moeten betalen dan in de voorgaande maanden. De bank heeft beslist vanaf 1 mei het rentetarief met 10 basispunten te verhogen. Wie dan een woonlening met een termijn van 20 tot 25 jaar afsluit bij BNP Paribas Fortis betaalt 3,05 procent. Voor leentermijnen langer dan 25 jaar loopt dat percentage op tot 5,40 procent. De rentetarieven kunnen variëren naargelang je profiel.

De rentebarometer van Immotheker/Finotheker leert dat het gemiddelde rentetarief op 25 jaar 2,28 procent bedraagt (quotiteit tussen 81 en 100 procent). Hoe hoger je eigen inbreng, hoe gunstiger het tarief.

Belgische tienjaarsrente

"De rentevoeten voor hypothecaire kredieten worden onder andere berekend op basis van de OLO-referentievoet. Sinds het begin van de maand april hebben we een lichte stijging vastgesteld van de OLO-referentievoet op tien jaar. Op 5 april bedroeg die 0,45 procent, vandaag is die gestegen tot 0,67 procent", laat BNP Paribas Fortis weten. Daarom heeft de bank beslist de tarieven aan te passen. Een nieuwe rentedaling in juni is dan ook niet uitgesloten.

Belgische tienjaarsrente , Bloomberg
Belgische tienjaarsrente © Bloomberg

BNP Paribas Fortis benadrukt dat het de eerste verhoging is sinds juli 2015. "Ondanks deze verhoging blijven de rentevoeten historisch gezien nog altijd zeer laag en zijn de voorwaarden om een krediet af te sluiten nog steeds aantrekkelijk", aldus de bank.

Het is moeilijk in te schatten of ook de andere banken binnenkort de rente verhogen. "Het is aan elke bank om hun rentes voor hypothecaire kredieten te bepalen, in functie van hun commerciële beleid. Een bepaalde prijszetting kan allerhande redenen hebben", verduidelijkt Isabelle Marchand, woordvoerder bij de Belgische bankenkoepel Febelfin.

ING heef aan de redactie laten weten dat er momenteel tariefverhogingen in de pijplijn zitten. KBC evalueert naar eigen zeggen dagelijks de rente ten opzichte van de marktevolutie. Wij hebben ook Belfius gecontacteerd, maar kregen geen reactie.

Wie in mei een woonlening afsluit bij BNP Paribas Fortis zal meer moeten betalen dan in de voorgaande maanden. De bank heeft beslist vanaf 1 mei het rentetarief met 10 basispunten te verhogen. Wie dan een woonlening met een termijn van 20 tot 25 jaar afsluit bij BNP Paribas Fortis betaalt 3,05 procent. Voor leentermijnen langer dan 25 jaar loopt dat percentage op tot 5,40 procent. De rentetarieven kunnen variëren naargelang je profiel. De rentebarometer van Immotheker/Finotheker leert dat het gemiddelde rentetarief op 25 jaar 2,28 procent bedraagt (quotiteit tussen 81 en 100 procent). Hoe hoger je eigen inbreng, hoe gunstiger het tarief. "De rentevoeten voor hypothecaire kredieten worden onder andere berekend op basis van de OLO-referentievoet. Sinds het begin van de maand april hebben we een lichte stijging vastgesteld van de OLO-referentievoet op tien jaar. Op 5 april bedroeg die 0,45 procent, vandaag is die gestegen tot 0,67 procent", laat BNP Paribas Fortis weten. Daarom heeft de bank beslist de tarieven aan te passen. Een nieuwe rentedaling in juni is dan ook niet uitgesloten.BNP Paribas Fortis benadrukt dat het de eerste verhoging is sinds juli 2015. "Ondanks deze verhoging blijven de rentevoeten historisch gezien nog altijd zeer laag en zijn de voorwaarden om een krediet af te sluiten nog steeds aantrekkelijk", aldus de bank. Het is moeilijk in te schatten of ook de andere banken binnenkort de rente verhogen. "Het is aan elke bank om hun rentes voor hypothecaire kredieten te bepalen, in functie van hun commerciële beleid. Een bepaalde prijszetting kan allerhande redenen hebben", verduidelijkt Isabelle Marchand, woordvoerder bij de Belgische bankenkoepel Febelfin. ING heef aan de redactie laten weten dat er momenteel tariefverhogingen in de pijplijn zitten. KBC evalueert naar eigen zeggen dagelijks de rente ten opzichte van de marktevolutie. Wij hebben ook Belfius gecontacteerd, maar kregen geen reactie.