De basisrente op het klassieke spaarboekje van BNP Paribas Fortis zakt vanaf vrijdag van 0,30 naar 0,20 procent. De getrouwheidspremie blijft 0,10 procent. Die premie is pas verworven als het geld 12 maanden onaangeroerd blijft staan. Ook op alle andere spaarrekeningen in het gamma, uitgezonderd de Jongerenspaarrekening, gaat er iets af van de rente en/of de premie.

KBC verlaagt vanaf dinsdag zowel de rente als de premie. Bij de rente gaan er 10 basispunten af tot 0,15 procent. Bij de premie gaan er 5 basispunten af tot 0,10 procent. Daardoor biedt KBC nu de laagste totale vergoeding van de vier grootbanken.

Concurrent Belfius verlaagde op 18 november als eerste de basisrente naar het historisch dieptepunt van 0,15 procent, met een getrouwheidspremie van 0,15 procent. Belfius gaf met die ingreep de aftrap voor een nieuw rondje renteverlagingen. Verschillende banken, waaronder ING, volgden reeds met een eigen renteverlaging. ING zette bij die aanpassing de rente op 0,3 procent en de premie bleef 0,10 procent.

BNP Paribas Fortis verwijst in zijn persbericht naar het "versoepeld beleid" van de Europese Centrale Bank (ECB) als motivatie voor de renteverlaging. "Lage intrestvoeten vormen een cruciaal onderdeel van deze politiek", klinkt het verder in het persbericht. Economen verwachten dat de ECB volgend jaar bedrijfs- en/of overheidsobligaties gaat kopen om de rentevoeten nog lager te duwen. De Belgische 10-jaarsrente zakte eind vorige week voor het eerst onder dan 0,9 procent, in anticipatie op de aankopen van de ECB.

(IDW)

KBC: 0,15 procent rente, 0,10 procent premie. Totaal: 0,25 procent

Belfius: 0,15 procent rente, 0,15 procent premie. Totaal: 0,30 procent

BNP Paribas Fortis: 0,20 procent rente, 0,10 procent premie. Totaal: 0,30 procent

ING: 0,30 procent rente, 0,10 procent premie. Totaal: 0,40 procent

De basisrente op het klassieke spaarboekje van BNP Paribas Fortis zakt vanaf vrijdag van 0,30 naar 0,20 procent. De getrouwheidspremie blijft 0,10 procent. Die premie is pas verworven als het geld 12 maanden onaangeroerd blijft staan. Ook op alle andere spaarrekeningen in het gamma, uitgezonderd de Jongerenspaarrekening, gaat er iets af van de rente en/of de premie.KBC verlaagt vanaf dinsdag zowel de rente als de premie. Bij de rente gaan er 10 basispunten af tot 0,15 procent. Bij de premie gaan er 5 basispunten af tot 0,10 procent. Daardoor biedt KBC nu de laagste totale vergoeding van de vier grootbanken.Concurrent Belfius verlaagde op 18 november als eerste de basisrente naar het historisch dieptepunt van 0,15 procent, met een getrouwheidspremie van 0,15 procent. Belfius gaf met die ingreep de aftrap voor een nieuw rondje renteverlagingen. Verschillende banken, waaronder ING, volgden reeds met een eigen renteverlaging. ING zette bij die aanpassing de rente op 0,3 procent en de premie bleef 0,10 procent.BNP Paribas Fortis verwijst in zijn persbericht naar het "versoepeld beleid" van de Europese Centrale Bank (ECB) als motivatie voor de renteverlaging. "Lage intrestvoeten vormen een cruciaal onderdeel van deze politiek", klinkt het verder in het persbericht. Economen verwachten dat de ECB volgend jaar bedrijfs- en/of overheidsobligaties gaat kopen om de rentevoeten nog lager te duwen. De Belgische 10-jaarsrente zakte eind vorige week voor het eerst onder dan 0,9 procent, in anticipatie op de aankopen van de ECB.(IDW)