Betalen we binnenkort 20 procent meer voor frisdrank?

© Reuters
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

De Wereldgezondheidsorganisatie bindt de strijd aan tegen frisdranken. De organisatie pleit voor een verhoging van de belasting op gesuikerde dranken.

Wie vandaag cola koopt in de winkel, betaalt gemiddeld 1,90 euro voor een fles van 1,5 liter. Als het van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) afhangt, wordt zo’n fles 20 procent, of 38 cent duurder. De WHO hoopt dat zo’n belastingverhoging de consumenten aan het denken zet. Cijfers van de organisatie tonen aan dat het aantal mensen met overgewicht tussen 1980 en 2014 is verviervoudigd. In 2014 had bijna vier op de tien volwassenen (39%) overgewicht.

In een rapport schrijft een team economen en gezondheidsprofessionals dat een drastische belastingverhoging op gesuikerde dranken noodzakelijk is om het gedrag van de consumenten te veranderen. “Als we die producten slechts een paar procenten duurder maken, heeft dat geen effect. Een stijging met 20 procent daarentegen zal frisdrankliefhebbers twee keer doen nadenken vooraleer ze een frisdrank kopen”, klinkt het.

Volgens dokter Douglas Bettcher, verantwoordelijk voor de preventie van niet-overdraagbare ziektes op het WHO-hoofdkantoor in Genève, heeft een verhoogde suikerbelasting alleen maar voordelen. “Er worden mensenlevens gered, de maatschappij moet minder bijdragen aan de gezondheidszorg en er kunnen zelfs extra middelen in worden gepompt door de inkomsten van die belasting.”

Gezonder eten subsidiëren

Voorts wil de WHO de consument gezonder doen eten door vers fruit en groente te subsidiëren. Het doel is de verkoopprijs van die producten met 10 à 30 procent te doen zakken.

De WHO noemt in het rapport enkele landen die al succesvol de belasting op suikerrijke dranken hebben opgetrokken. Zo drinken de Mexicanen sinds de invoering van de suikerbelasting beduidend minder frisdrank. Het jaarlijkse gebruik daalde volgens de Euromonitor van 139,4 liter per inwoner naar 132,4 liter. Ondertussen gaan er in Mexico stemmen op om de belasting te verdubbelen.

In België wordt sinds begin dit jaar een suikerbelasting geheven. Wie een blikje frisdrank van 33 centiliter koopt, moet 1 cent meer betalen in vergelijking met vorig jaar. Een fles van 1 liter is 3 cent duurder. Die maatregel lijkt weinig effect te hebben. In de eerste zes maanden van 2016 is de verkoop van frisdrank vrijwel stabiel gebleven. Volgens de Belgische vereniging van water- en frisdrankproducenten drinkt de Belg zelfs 4 liter frisdrank meer per jaar dan in 2012. Toen kocht hij 162 liter frisdrank, tegenover 166 liter nu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content