In populaire online winkels zoals Bol.com krijg je vandaag meerdere betaalopties. Je kan er betalen met behulp van je kredietkaart (Visa, MasterCard of American Express), maar ook via je vertrouwde bank- of debetkaart. Bij die laatste optie heb je nog eens de keuze tussen Bancontact/Mister Cash en Maestro.

Waarom meerdere functies op je debetkaart?

Bancontact/Mister Cash is in principe in het leven geroepen voor binnenlandse betalingen, maar deze functie werkt evenzeer in buitenlandse webshops zoals Bol.com. De Maestro-functie mikt sowieso eerder op transacties in het buitenland.

Hoe gebeurt de verrekening?

Betaal je met je debetkaart, dan wordt het aankoopbedrag meteen in mindering van je bankrekening gebracht. Kies je voor een transactie aan de hand van je kredietkaart, dan gebeurt de afrekening meestal pas maandelijks. Je geld hoeft dus in principe nog niet op je rekening te staan op het moment van je aankoop.

Wat met de kosten?

Op een online transactie via je kredietkaart worden geen bijkomende kosten aangerekend. Maar dat is evenmin het geval bij een betaling met je bankkaart. Op dit vlak is er dus geen onderscheid tussen beide betaalopties.

Wat met de beveiliging?

Online betalingen zijn doorgaans goed beveiligd. Bij het gebruik van je debetkaart moet je de transactie steeds bevestigen via je kaartlezer of Digipass.

Bij een betaling met je kredietkaart is dat niet altijd zo (afhankelijk van de webwinkel), maar in dat geval wordt wel naar de veiligheidscode op de achterkant van de kaart gevraagd.

Wat bij een betwisting?

Stel, je aangekochte cadeautjes worden niet geleverd. In dat geval kan je steeds een terugvordering - een zogenaamde chargeback - van je geld vragen. Dat is echter alleen mogelijk wanneer je betaald hebt met je kredietkaart of via Maestro. Bancontact/Mister Cash biedt deze optie niet, waardoor je hiermee dus minder stevig in je schoenen staat.

Extra verzekering bij kredietkaart

Bij bepaalde (gouden) kredietkaarten kan je gratis aanspraak maken op een hieraan gekoppelde verzekering.

Die dekt bijvoorbeeld de schade bij een reisannulering in geval van ziekte of bij kaartfraude. Soms is er echter ook een dekking voorzien wanneer je online gekochte goederen niet geleverd worden. Informeer dus bij je bank. (RVE)

In populaire online winkels zoals Bol.com krijg je vandaag meerdere betaalopties. Je kan er betalen met behulp van je kredietkaart (Visa, MasterCard of American Express), maar ook via je vertrouwde bank- of debetkaart. Bij die laatste optie heb je nog eens de keuze tussen Bancontact/Mister Cash en Maestro.Betaal je met je debetkaart, dan wordt het aankoopbedrag meteen in mindering van je bankrekening gebracht. Kies je voor een transactie aan de hand van je kredietkaart, dan gebeurt de afrekening meestal pas maandelijks. Je geld hoeft dus in principe nog niet op je rekening te staan op het moment van je aankoop.Op een online transactie via je kredietkaart worden geen bijkomende kosten aangerekend. Maar dat is evenmin het geval bij een betaling met je bankkaart. Op dit vlak is er dus geen onderscheid tussen beide betaalopties. Online betalingen zijn doorgaans goed beveiligd. Bij het gebruik van je debetkaart moet je de transactie steeds bevestigen via je kaartlezer of Digipass. Stel, je aangekochte cadeautjes worden niet geleverd. In dat geval kan je steeds een terugvordering - een zogenaamde chargeback - van je geld vragen. Dat is echter alleen mogelijk wanneer je betaald hebt met je kredietkaart of via Maestro. Bancontact/Mister Cash biedt deze optie niet, waardoor je hiermee dus minder stevig in je schoenen staat. Bij bepaalde (gouden) kredietkaarten kan je gratis aanspraak maken op een hieraan gekoppelde verzekering. Die dekt bijvoorbeeld de schade bij een reisannulering in geval van ziekte of bij kaartfraude. Soms is er echter ook een dekking voorzien wanneer je online gekochte goederen niet geleverd worden. Informeer dus bij je bank. (RVE)