Bestaat er een achterdeurtje voor het geval een bankgift niet mogelijk is?

© iStock

Je ouders zouden graag een stuk van hun beleggingen via een bankgift schenken aan de kinderen. Maar blijkbaar gaat dit niet voor de lopende termijnrekeningen? Hoe kan je dat oplossen?

Stel dat je ouders in het kader van hun successieplanning nu al graag een stuk van hun beleggingsportfeuilles aan de kinderen willen schenken via de populaire bankgift. Geld of effecten worden dan gewoon overgeschreven van de rekening van de ouders naar de rekening van de kinderen. Maar vaak bestaat een stukje van de portefeuille uit termijnrekeningen die nog een tijdje lopen. Kan dit dan ook geschonken worden via de bankgift?

Geen bankgift van termijnrekening

Stel dat de ouders een termijnrekening hebben die nog 2 jaar loopt. Deze termijnrekening komt dan niet in aanmerking voor een bankgift. In tegenstelling tot wat er doorgaans gedacht wordt, is een bankgift hier in principe niet mogelijk. Een termijnrekening is immers een ‘vordering’ op de bank.

Mogelijke oplossingen?

Maar als de ouders het geld op de termijnrekening toch willen schenken, zijn er in de praktijk doorgaans 3 mogelijke oplossingen.Ofwel zullen zij de termijnrekening moeten ‘opbreken’ (en wellicht een boete van bijvoorbeeld 1% betalen), waarna ze het geld kunnen overschrijven naar de kinderen (bankgift).

Een andere oplossing is dat de ouders de termijnrekening schenken via de Belgische notaris, maar dan betaal je wel 3% schenkingsrechten (3,3% in Wallonië) en het ereloon van de notaris. De ouders kunnen de termijnrekening ook schenken voor een Nederlandse notaris. Ze betalen dan enkel het ereloon (+/- 1800 euro) en geen schenkingsrechten. De ouders moeten dan wel nog 3 jaar in leven blijven, zoals trouwens bij een bankgift.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content