Bespaartip: deze websites en apps helpen u bij een herstelling

© Getty Images
Roel Van Espen medewerker Trends

Moet in of aan uw woning iets worden gerepareerd? Daarvoor kunt u uiteraard een dure vakman inschakelen. Maar waarom probeert u het niet zelf? Deze websites en apps zetten u op weg.

Een huis kopen of bouwen kost handenvol geld, en de nakende afschaffing van de woonbonus maakt de pil extra bitter. Maar daar blijft het niet bij: ook het onderhoud en de herstellingen leveren u elk jaar enkele forse facturen op. Volgens een studie van Statbel vloeit een derde van uw gezinsbudget naar uw woning, maar daarin wordt ook rekening gehouden met bijvoorbeeld de kosten voor water, elektriciteit en verwarming. Kijken we louter naar onderhoud en reparaties in huis, dan moet u rekenen op zo’n 2000 euro per jaar. Vaak wordt 1 procent van de woningwaarde als maatstaf gehanteerd.

De installaties en toestellen in huis zullen ook op een dag de geest geven. VITO, de Vlaamse onafhankelijke onderzoeksorganisatie in cleantech en duurzame ontwikkeling, onderzocht samen met de KU Leuven of u die dan moet laten herstellen of beter kunt vervangen. Uit het onderzoek leren we dat de herstelling van een huishoudapparaat doorgaans de meest voordelige keuze is. Een toestel inruilen voor een nieuw exemplaar doet u pas het beste wanneer het einde van de levensduur nadert. Voor een wasmachine bedraagt die gemiddeld 12,5 jaar.

Onlinehandleidingen

Wanneer u zo’n herstelling zelf kunt uitvoeren, wordt het pas écht interessant. De website Family Handyman wil u een handje helpen. De Engelstalige reparatietips situeren zich voornamelijk in en rond het huis. Via het menu links bovenaan kunt u de categorieën doorzoeken. Met het vergrootglasicoontje kunt u ook zoeken op trefwoord. De handleidingen zijn doorgaans opgevat als een stappenplan, talrijk geïllustreerd met foto’s of afbeeldingen. Vaak ziet u meteen welk gereedschap en welke materialen u nodig hebt voor de klus.

Ook iFixit is een aanrader. In de rubriek Reparatiehandleidingen treft u meer dan 55.000 Engelstalige gidsen aan die betrekking hebben op ruim 20.000 apparaten. Elke gids toont de moeilijkheidsgraad, het aantal stappen en de reparatietijd. De werkwijze wordt stap voor stap uitgelegd en geïllustreerd aan de hand van foto’s. Voor elke handleiding ziet u ook een beoordeling van anderen. In het Antwoordenforum kunt u vragen stellen aan andere gebruikers (in het Engels). U kunt daar ook op zoek gaan in de eerder gegeven antwoorden.

Het eveneens Engelstalige eHow verzamelt veel meer dan louter reparatie- en verbouwingsgidsen. Ook daar troffen wij heel wat nuttige tips aan. Een goede index of zoekfunctie ontbreekt, maar de handleidingen zijn goed gestructureerd. U vindt daarin meestal een overzicht van het benodigde gereedschap, een stappenplan en extra tips en waarschuwingen. Vaak treft u ook foto’s aan die een en ander duidelijk moeten maken. Neem ook eens een kijkje op wikiHow voor summiere maar bevattelijke handleidingen met illustraties. U vindt hier zelfs heel wat Nederlandstalige instructies.

Instructiefilmpjes

Video’s maken alles nog een pak bevattelijker. Daarom is ook YouTube een geliefd kanaal bij klussers. Zowel Family Handyman, iFixit, eHow als wikiHow hebben elk een videokanaal met heel wat instructiefilmpjes. Specifiek voor verbouwingswerken vinden wij de YouTube-kanalen van House Improvements, Home Repair Tutor en This Old House nuttig. Vergeet ten slotte de website van de doe-het-zelfzender Dobbit niet. Nadat u daar uw e-mailadres hebt ingevoerd, krijgt u toegang tot een ruim aanbod aan Nederlandstalige video’s. Dat kunt u doorzoeken via het zoekveld bovenaan.

Smartphoneapps

Voor herstellingen aan uw woning kan ook uw smartphone een hulpmiddel zijn. iPhone-gebruikers hebben sinds de introductie van iOS 12 een Meten-app op zak om afstanden en oppervlaktes in huis te meten met behulp van de camera. Dat kan evenwel alleen in centimeters, niet in millimeters. De tool is dan ook niet bedoeld voor het fijne werk. U moet hem eerst kalibreren door uw smartphone in de ruimte te bewegen volgens de aangegeven instructies. Daarna kunt u via het plusteken het begin- en het eindpunt aangeven. Om een oppervlakte te meten, moet u meerdere meetpunten toevoegen.

U kunt uw iPhone ook als waterpas gebruiken. Sinds de introductie van iOS 12 vindt u die terug in diezelfde Meten-app. De waterpas meet in elke dimensie – dus zowel horizontaal als verticaal. Het scherm van uw telefoon licht groen op wanneer het te meten voorwerp waterpas ligt. Heeft u geen iPhone, maar wel een Android-toestel? Gebruik dan de handige Google Measure-app. Die werkt op ongeveer dezelfde manier als de Meten-app in iOS. Ze zijn allebei gratis.

Smart Tools – Handy Carpenter Box verzamelt veertig tools in één virtuele kluskoffer op uw Android-toestel. Er zijn verschillende meetinstrumenten voor afstanden en oppervlaktes, een gradenboog voor hellingen, een waterpas en een eenheden-omzetter. De app is ook uitgerust met een kleurenherkenner, maar het resultaat daarvan laat zich beïnvloeden door het licht. Er is zelfs een metaaldetector die vrij goed werkt, voor zover er geen externe stoorzenders zijn. De app is gratis, maar voor 1,89 euro bent u van die vervelende advertenties verlost.

Een gelijkaardige all-in-one Android-app is Smart Tools – Gereedschapskist. Daarvoor betaalt u 2,99 euro. Hij bevat wat minder instrumenten, maar beperkt zich tot de meest relevante tools. Die laten u toe bijvoorbeeld een afstand, een oppervlakte, een hoek of een helling te meten. De app bevat ook een licht-, geluids- en trillingsmeter. Ook de ingebouwde metaaldetector werkte bij onze test behoorlijk. Hebt u een iPhone, dan is Smart Tools Pro – SmartTools een gelijkaardige, veelzijdige app. Daarvoor betaalt u 3,49 euro. Nog meer doe-het-zelf-apps zijn verzameld op de website FamilyTechMatters.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content