Een vat Brent-olie kostte deze ochtend 30,66 dollar, een vat Amerikaanse olie (WTI) kostte 30,63 dollar. Opnieuw zijn de economische malaise in China en het overaanbod de belangrijkste oorzaken voor de prijsdaling.

Door de lage noteringen wordt tanken goedkoper. De federale overheidsdienst Economie laat weten dat de maximumprijs van benzine woensdag zakt naar 1,291 euro per liter. De maximumprijs van diesel daalt tot 1,0790 euro per liter. De laatste keer dat de dieselprijs onder 1,1 euro dook, was in februari 2010.

Wie morgen stookolie inslaat, zal maximaal 0,3879 euro per liter betalen bij aankoop van 2000 liter. Het is van januari 2005 geleden dat een liter stookolie minder dan 40 cent kostte.

Ook lpg wordt goedkoper. Een liter kost morgen maximaal 0,393 euro.

"Prijzen kunnen nog lager"

Almaar meer analisten denken dat de olieprijs zijn dieptepunt nog niet heeft bereikt. Na de zakenbankier Goldman Sachs schrijft nu ook Morgan Stanley dat de olieprijs kan zakken tot 20 dollar per vat.

Maar volgens David Duchi, de olieanalist van KBC, zal het allemaal niet zo'n vaart lopen. Dat schrijft Koen De Leus, Senior Economist bij de bank in een analyse van de olieprijzen. Duchi is ervan overtuigd dat de stijgende vraag tegenover een stabiel olieaanbod vanuit niet-OPEC-landen de oliemarkt dit jaar in evenwicht zal brengen. "Al kan het wel enkele maanden duren vooraleer de stagnatie van dat aanbod duidelijk wordt uit de cijfers", aldus de olieanalist.

Hij verwacht dat het terugschroeven van de investeringen stilaan duidelijk wordt in de productieverwachtingen. "Er worden nog amper nieuwe projecten opgestart", luidt het. "Die zijn pas rendabel zodra een vat olie 70 dollar kost."

Ruwe olie goedkoper dan water

In India heeft de olieprijs een nieuw diepterecord gevestigd. Het zwart goedje is daar officieel goedkoper geworden dan mineraalwater. Een vat olie voor de Indiase markt kost nu 29,24 dollar, of omgerekend 17 eurocent per liter, zo berekende de Indiase nieuwszender NDTV. Een goedkope literfles mineraalwater in de winkel of op straat kost 15 roepie of 21 eurocent. De lage prijzen voor ruwe olie hebben niet tot gevolg dat de Indiërs ook goedkoper tanken dan drinken. De regering heeft de accijnzen op benzine en diesel al verschillende keren verhoogd, waardoor de prijsdaling gemilderd wordt. Momenteel kost een liter diesel in de Indiase hoofdstad New Delhi nog 45 roepi per liter. Drie keer meer dan water dus. (Belga)

Een vat Brent-olie kostte deze ochtend 30,66 dollar, een vat Amerikaanse olie (WTI) kostte 30,63 dollar. Opnieuw zijn de economische malaise in China en het overaanbod de belangrijkste oorzaken voor de prijsdaling.Door de lage noteringen wordt tanken goedkoper. De federale overheidsdienst Economie laat weten dat de maximumprijs van benzine woensdag zakt naar 1,291 euro per liter. De maximumprijs van diesel daalt tot 1,0790 euro per liter. De laatste keer dat de dieselprijs onder 1,1 euro dook, was in februari 2010.Wie morgen stookolie inslaat, zal maximaal 0,3879 euro per liter betalen bij aankoop van 2000 liter. Het is van januari 2005 geleden dat een liter stookolie minder dan 40 cent kostte. Ook lpg wordt goedkoper. Een liter kost morgen maximaal 0,393 euro. Almaar meer analisten denken dat de olieprijs zijn dieptepunt nog niet heeft bereikt. Na de zakenbankier Goldman Sachs schrijft nu ook Morgan Stanley dat de olieprijs kan zakken tot 20 dollar per vat.Maar volgens David Duchi, de olieanalist van KBC, zal het allemaal niet zo'n vaart lopen. Dat schrijft Koen De Leus, Senior Economist bij de bank in een analyse van de olieprijzen. Duchi is ervan overtuigd dat de stijgende vraag tegenover een stabiel olieaanbod vanuit niet-OPEC-landen de oliemarkt dit jaar in evenwicht zal brengen. "Al kan het wel enkele maanden duren vooraleer de stagnatie van dat aanbod duidelijk wordt uit de cijfers", aldus de olieanalist.Hij verwacht dat het terugschroeven van de investeringen stilaan duidelijk wordt in de productieverwachtingen. "Er worden nog amper nieuwe projecten opgestart", luidt het. "Die zijn pas rendabel zodra een vat olie 70 dollar kost."