Belgische stroomfactuur op één na sterkste stijger binnen EU

© BELGA

Bijna nergens in Europa steeg de elektriciteitsfactuur van de gezinnen sneller dan in België. Enkel in Letland stegen de stroomprijzen nog meer, zo blijkt uit cijfers van Eurostat.

De elektriciteitsfactuur voor de huishoudens in Letland steeg vorig jaar met 26,8 procent. De factuur voor de Belgische gezinnen steeg 15,1 procent. De gemiddelde stijging in de EU bedroeg 2,4 procent. Ook in onze buurlanden stegen de prijzen sterker dan het Europese gemiddelde. Zo betaalden de Nederlandse 5,8 procent meer voor hun energieverbruik en de Fransen 3,4 procent. Alleen in Duitsland daalde de prijs met 0,9 procent. In Luxemburg bleef de stijging dan weer beperkt tot 1,7 procent.

Groot verschil tussen landen

De cijfers tonen ook aan dat de energieprijzen in de Europese Unie sterk variëren. Zo betalen gezinnen in Bulgarije minder dan 10 euro per 100 kWh, terwijl die in Denemarken meer dan 30 euro moeten neertellen per 100 kWh. In België betalen we 23,5 euro voor dezelfde hoeveelheid energie. Dat is net iets meer dan het Europese gemiddeld: 21,1 euro per 100 kWh.

Het gaat over de stroomprijs voor de gezinnen (inclusief belastingen en heffingen) in de periode tussen de tweede helft van 2014 en de tweede helft van 2015. Dus de Turteltaks – gemiddeld honderd euro per gezin per jaar in Vlaanderen – zit daar nog niet in berekend.

Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open Vld) heeft ondertussen al laten weten dat hij binnen enkele weken met een voorstel komt om de “neveneffecten” van de Vlaamse energieheffing weg te werken. Op die manier hoopt hij de prijsstijging van de energiefactuur voor gezinnen die tussen 20 en 50 megawattuur verbruiken enigszins binnen de perken te houden.

Gasprijzen dalen

In tegenstelling tot de elektriciteitsprijzen daalde de gasprijzen in de Europese Unie. Het gemiddelde Europese gezin moest tussen de tweede helft van 2014 en de tweede helft van 2015 1,7 procent minder betalen. In België zat er nog meer rek op de prijzen. Die daalden vorig jaar met 4,5 procent.

In Nederland daalden de gasprijzen met 6 procent, in Frankrijk met 3,8 procent en in Duitsland bleven de prijzen gelijk. Luxemburgse gezinnen moesten vorig jaar 6,2 procent minder betalen voor hun gasgebruik. In Estland daalden de prijzen zelfs met 22,3 procent.

Tot slot leren de cijfers van Eurostat dat minder voor ons gasverbruik betalen dan het gemiddelde Europees gezin. Die betaalt 7,1 euro per 100 kWh gasverbruik, terwijl een Belgisch huishouden 6,2 euro moet neertellen.

Belgische stroomfactuur op één na sterkste stijger binnen EU
© Eurostat

(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content