De Spaanse nationale bank onderzocht de gemiddelde spaarrentes op één jaar in Europa. België bengelt aan de staart met 0,22 procent. Onder andere Frankrijk (1,8 %) en Nederland (1,82%) deden het veel beter. Ook Griekenland stak België de loef af met een spaarrente van 1,8 procent. Cyprus heeft de hoogste Europese spaarrente, namelijk 2,67 procent.

Laagste spaarrentes in Europa:

  • België: 0,22 procent
  • Luxemburg: 0,31 procent
  • Estland: 0,35 procent
  • Oostenrijk: 0,44 procent

Hoogste spaarrentes in Europa:

  • Cyprus: 2,67 procent
  • Slovakije: 2,12 procent
  • Nederland: 1,82 procent
  • Griekenland: 1,8 procent
  • Frankrijk: 1,8 procent

Volgens Koen De Leus, marktenstrateeg bij KBC Bolero, zijn er drie mogelijke verklaringen voor het trieste record.

"Om te beginnen kiezen Nederlanders en Duitsers gemakkelijker voor buitenlandse spaarrekeningen. Hoge spaarrentes moeten hen met andere woorden in het land houden. Dat is in België minder het geval." Daarbij maakt hij een belangrijke kanttekening bij Cyprus en Griekenland. "Die landen hebben een hoge spaarrente omdat ze meer geld moeten aantrekken", zegt Koen.

Daarnaast is de concurrentie tussen de banken in België zeer scherp. Ze proberen onder andere klanten aan zich te binden door aantrekkelijke rentes aan te bieden op woonleningen. Maar om dat te bekostigen, moeten ze snoeien in hun spaarrentes.

"En ten slotte heeft elk land zijn eigen regelgeving", zegt Koen De Leus.

"De grote verschillen maken duidelijk dat er nog niet veel sprake is van een eengemaakte financiële markt in de eurozone. Een van de weinige gemeenschappelijke kenmerken is dat in alle lidstaten een depositogarantie van 100.000 euro geldt", concludeert hij. (NS)

De Spaanse nationale bank onderzocht de gemiddelde spaarrentes op één jaar in Europa. België bengelt aan de staart met 0,22 procent. Onder andere Frankrijk (1,8 %) en Nederland (1,82%) deden het veel beter. Ook Griekenland stak België de loef af met een spaarrente van 1,8 procent. Cyprus heeft de hoogste Europese spaarrente, namelijk 2,67 procent. Volgens Koen De Leus, marktenstrateeg bij KBC Bolero, zijn er drie mogelijke verklaringen voor het trieste record. "Om te beginnen kiezen Nederlanders en Duitsers gemakkelijker voor buitenlandse spaarrekeningen. Hoge spaarrentes moeten hen met andere woorden in het land houden. Dat is in België minder het geval." Daarbij maakt hij een belangrijke kanttekening bij Cyprus en Griekenland. "Die landen hebben een hoge spaarrente omdat ze meer geld moeten aantrekken", zegt Koen. Daarnaast is de concurrentie tussen de banken in België zeer scherp. Ze proberen onder andere klanten aan zich te binden door aantrekkelijke rentes aan te bieden op woonleningen. Maar om dat te bekostigen, moeten ze snoeien in hun spaarrentes. "En ten slotte heeft elk land zijn eigen regelgeving", zegt Koen De Leus. "De grote verschillen maken duidelijk dat er nog niet veel sprake is van een eengemaakte financiële markt in de eurozone. Een van de weinige gemeenschappelijke kenmerken is dat in alle lidstaten een depositogarantie van 100.000 euro geldt", concludeert hij. (NS)