De rente staat al een tijdje onder druk. Meer dan een jaar geleden stond de Belgische langetermijnrente nog op 1 procent - wat ook al historisch laag was - en sindsdien ging ze alleen maar verder naar beneden. In maart werd de grens van de 0,5 procent gesloopt.

Economen verwijzen als verklaring naar onder meer het handelsconflict tussen de VS en China. Er is veel onzekerheid en dus zijn investeerders op zoek naar 'veilige' beleggingen, zoals staatsobligaties uit de eurozone, klinkt het.

Een lagere rente maakt lenen goedkoper. Zo vormt de Belgische rentevoet (OLO) op tien jaar de basis waarop banken de rente van de hypothecaire leningen berekenen. Maar een lagere rente is ook goed nieuws voor de staatskas, die geconfronteerd wordt met lagere rentelasten. Het Agentschap voor de Schuld wil dit jaar zowat 30 miljard euro herfinancieren, via de uitgifte van schuldpapier.

De rente staat al een tijdje onder druk. Meer dan een jaar geleden stond de Belgische langetermijnrente nog op 1 procent - wat ook al historisch laag was - en sindsdien ging ze alleen maar verder naar beneden. In maart werd de grens van de 0,5 procent gesloopt. Economen verwijzen als verklaring naar onder meer het handelsconflict tussen de VS en China. Er is veel onzekerheid en dus zijn investeerders op zoek naar 'veilige' beleggingen, zoals staatsobligaties uit de eurozone, klinkt het.Een lagere rente maakt lenen goedkoper. Zo vormt de Belgische rentevoet (OLO) op tien jaar de basis waarop banken de rente van de hypothecaire leningen berekenen. Maar een lagere rente is ook goed nieuws voor de staatskas, die geconfronteerd wordt met lagere rentelasten. Het Agentschap voor de Schuld wil dit jaar zowat 30 miljard euro herfinancieren, via de uitgifte van schuldpapier.