Keytrade verlaagt de rente op zijn zichtrekening van 0,25 naar 0 procent. Slechts bij een handjevol banken krijgen spaarders nog rente op een zichtrekening, zij het met voorwaarden. KBC geeft een aalmoes van 0,05 procent op bedragen boven 2.000 euro.

Wie meer dan 2.500 euro heeft staan op zijn zichtrekening, krijgt bij Argenta en Banca Monte Paschi Belgio 0,10 procent. Bij ING blijven de opbrengsten op bedragen vanaf 2.500 euro beperkt tot 0,05 procent. Europabank is de enige bank die nog 0,10 procent rente biedt zonder daar voorwaarden aan vast te koppelen. Spaarders moeten wel 27 procent roerende voorheffing betalen op de rente op zichtrekeningen.

Toenemende populariteit

Ondanks de minieme rentes blijven de zichtrekeningen aan populariteit winnen. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Eind vorig jaar is het gestorte bedrag op de zichtrekeningen met 14 procent gestegen. Er staat nu 65,99 miljard euro op. Dat schrijft De Tijd. Ook het aantal zichtrekeningen zit in de lift. Eind 2013 telde de bankenfederatie Febelfin bijna 17 miljoen zichtrekeningen. Dat is een stijging van meer dan 4 miljoen tegenover eind 2000.

De populariteit van de zichtrekeningen gaat ten koste van de spaarrekeningen. Waar de inlagen op de zichtrekeningen sinds 2000 stegen met 210 procent, bleef de stijging op de spaarrekening beperkt tot 162 procent.

Geen verrassing

De opkomst van de zichtrekeningen is geen verrassing. Sinds de ECB een monetair verruimingsbeleid voert, hebben de rentes op de spaarboekjes een stevige duik genomen. Zo heeft de Franse bank Société Générale onlangs als eerste bank in België de rente verlaagd tot het wettelijke minimum, 0,11 procent. Ook Bank Nagelmackers verlaagde op 1 maart de rente naar het absolute minimum .

Bovendien is de kans zeer groot dat de ECB in maart opnieuw snoeit in de depositorente, waardoor ook de grootbanken onder druk komen te staan. Onder meer Belfius en BNP Paribas Fortis bieden nog 0,15 procent rente. Daarom besparen almaar meer Belgen zich de moeite om geld over te schrijven van een zicht- naar een spaarrekening.

Keytrade verlaagt de rente op zijn zichtrekening van 0,25 naar 0 procent. Slechts bij een handjevol banken krijgen spaarders nog rente op een zichtrekening, zij het met voorwaarden. KBC geeft een aalmoes van 0,05 procent op bedragen boven 2.000 euro. Wie meer dan 2.500 euro heeft staan op zijn zichtrekening, krijgt bij Argenta en Banca Monte Paschi Belgio 0,10 procent. Bij ING blijven de opbrengsten op bedragen vanaf 2.500 euro beperkt tot 0,05 procent. Europabank is de enige bank die nog 0,10 procent rente biedt zonder daar voorwaarden aan vast te koppelen. Spaarders moeten wel 27 procent roerende voorheffing betalen op de rente op zichtrekeningen.Ondanks de minieme rentes blijven de zichtrekeningen aan populariteit winnen. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Eind vorig jaar is het gestorte bedrag op de zichtrekeningen met 14 procent gestegen. Er staat nu 65,99 miljard euro op. Dat schrijft De Tijd. Ook het aantal zichtrekeningen zit in de lift. Eind 2013 telde de bankenfederatie Febelfin bijna 17 miljoen zichtrekeningen. Dat is een stijging van meer dan 4 miljoen tegenover eind 2000.De populariteit van de zichtrekeningen gaat ten koste van de spaarrekeningen. Waar de inlagen op de zichtrekeningen sinds 2000 stegen met 210 procent, bleef de stijging op de spaarrekening beperkt tot 162 procent.De opkomst van de zichtrekeningen is geen verrassing. Sinds de ECB een monetair verruimingsbeleid voert, hebben de rentes op de spaarboekjes een stevige duik genomen. Zo heeft de Franse bank Société Générale onlangs als eerste bank in België de rente verlaagd tot het wettelijke minimum, 0,11 procent. Ook Bank Nagelmackers verlaagde op 1 maart de rente naar het absolute minimum . Bovendien is de kans zeer groot dat de ECB in maart opnieuw snoeit in de depositorente, waardoor ook de grootbanken onder druk komen te staan. Onder meer Belfius en BNP Paribas Fortis bieden nog 0,15 procent rente. Daarom besparen almaar meer Belgen zich de moeite om geld over te schrijven van een zicht- naar een spaarrekening.