De internationale gezinsreizen zitten in de lift. Een studie van Visa, die werd uitgevoerd in samenwerking met Oxford Economics, brengt de wereldwijde trends in toerisme voor de komende tien jaar in kaart. Een van de conclusies is dat het aantal gezinnen dat een reis naar het buitenland plant, tegen 2025 zal boomen. Zo'n 282 miljoen gezinnen wereldwijd zouden tegen dan elk jaar ten minste één internationale reis maken. Dat is bijna 35 procent meer dan vorig jaar.

Daarbij zouden onze landgenoten niet kijken op een euro meer of minder. Volgens de studie van Visa zullen Belgische gezinnen tegen 2025 per gezin gemiddeld 5197 euro per jaar uitgeven aan buitenlandse reizen. Dat is meer dan het Europese gemiddelde van 4998 euro.

Vergrijzing bevolking

De toenemende populariteit van de internationale reizen is onder meer te verklaren door de vergrijzing van de bevolking. Volgens Visa zal het aantal 65-plussers dat naar het buitenland reist, tegen 2025 verdubbelen. Daar zijn verschillende verklaringen voor. Zo kunnen 65-plussers veel sneller een reis plannen en kunnen ze gemakkelijk enkele weken het land verlaten. Een groot aantal van hen zou om medische redenen naar het buitenland trekken.

Ons land scoort in die prognoses veel hoger dan het Europese gemiddelde. Volgens de studie worden tegen 2025 voor elke honderd Belgische 65-plussers 125 internationale reizen gepland. Vandaag zijn dat er 75,5 per 100. Het Europese gemiddelde zou tegen 2025 uitkomen op 75,8.

Reizende klasse

Niet alleen de vergrijzing ligt aan de basis van de toenemende reislust. Volgens Jean-Marie de Crayencour, Country Manager BeLux bij Visa, groeit reizende klasse (gezinnen die jaarlijks meer dan 18.018 euro verdienen en zich gemakkelijk een reis kunnen veroorloven). "Die klasse zal een steeds groter deel van het gezinsbudget besteden aan een internationale reis. De reizende klasse van morgen zal waarschijnlijk ouder zijn en afkomstig zijn van de opkomende markten", verduidelijkt hij.

Ook de technologische vooruitgang en de globalisering maken internationaal reizen veel toegankelijker. Het komende decennium zouden er meer dan 340 nieuwe luchthavens komen. Bijgevolg worden nieuwe routes en bestemmingen aan het aanbod toegevoegd, waardoor internationaal reizen nog eenvoudiger en comfortabeler wordt. Tegelijk wordt iedereen zich bewust van de reismogelijkheden dankzij de snelle verspreiding van de internettoegang en de explosieve groei van het aantal mobiele toestellen.

De internationale gezinsreizen zitten in de lift. Een studie van Visa, die werd uitgevoerd in samenwerking met Oxford Economics, brengt de wereldwijde trends in toerisme voor de komende tien jaar in kaart. Een van de conclusies is dat het aantal gezinnen dat een reis naar het buitenland plant, tegen 2025 zal boomen. Zo'n 282 miljoen gezinnen wereldwijd zouden tegen dan elk jaar ten minste één internationale reis maken. Dat is bijna 35 procent meer dan vorig jaar. Daarbij zouden onze landgenoten niet kijken op een euro meer of minder. Volgens de studie van Visa zullen Belgische gezinnen tegen 2025 per gezin gemiddeld 5197 euro per jaar uitgeven aan buitenlandse reizen. Dat is meer dan het Europese gemiddelde van 4998 euro. De toenemende populariteit van de internationale reizen is onder meer te verklaren door de vergrijzing van de bevolking. Volgens Visa zal het aantal 65-plussers dat naar het buitenland reist, tegen 2025 verdubbelen. Daar zijn verschillende verklaringen voor. Zo kunnen 65-plussers veel sneller een reis plannen en kunnen ze gemakkelijk enkele weken het land verlaten. Een groot aantal van hen zou om medische redenen naar het buitenland trekken. Ons land scoort in die prognoses veel hoger dan het Europese gemiddelde. Volgens de studie worden tegen 2025 voor elke honderd Belgische 65-plussers 125 internationale reizen gepland. Vandaag zijn dat er 75,5 per 100. Het Europese gemiddelde zou tegen 2025 uitkomen op 75,8. Niet alleen de vergrijzing ligt aan de basis van de toenemende reislust. Volgens Jean-Marie de Crayencour, Country Manager BeLux bij Visa, groeit reizende klasse (gezinnen die jaarlijks meer dan 18.018 euro verdienen en zich gemakkelijk een reis kunnen veroorloven). "Die klasse zal een steeds groter deel van het gezinsbudget besteden aan een internationale reis. De reizende klasse van morgen zal waarschijnlijk ouder zijn en afkomstig zijn van de opkomende markten", verduidelijkt hij. Ook de technologische vooruitgang en de globalisering maken internationaal reizen veel toegankelijker. Het komende decennium zouden er meer dan 340 nieuwe luchthavens komen. Bijgevolg worden nieuwe routes en bestemmingen aan het aanbod toegevoegd, waardoor internationaal reizen nog eenvoudiger en comfortabeler wordt. Tegelijk wordt iedereen zich bewust van de reismogelijkheden dankzij de snelle verspreiding van de internettoegang en de explosieve groei van het aantal mobiele toestellen.