In België zijn goederen en diensten gemiddeld genomen 9 procent duurder dan het gemiddelde van de 28 landen in de Europese Unie. Dat heeft Eurostat, het Europees bureau voor Statistiek, berekend.

Eurostat becijferde het verschil van prijs voor "eten en drinken", "alcoholische dranken en tabak", "kledij", "elektronische artikelen", "personenwagens" en de "horeca".

Enkel voor de categorie alcoholische dranken en tabak liggen de prijzen in België lager dan het gemiddelde in de EU (-2 pct). Voor alle andere categorieën is België duurder.

Achtste duurste land

De horeca-prijzen liggen 16 pct hoger dan het gemiddelde; eten en drinken is 11 pct duurder; voor elektronische artikelen betaal je in België 8 pct meer; de kledij in België is 5 pct duurder en de prijs van een personenwagen ligt 4 pct hoger.

Dit alles maakt van België het achtste duurste land van de EU, net achter Nederland (+11 pct). Na Denemarken vervolledigen Zweden (+25 pct) en Finland (+23 pct) de top drie van de duurste EU-landen voor goederen en diensten.

Wanneer ook de Europese landen buiten de EU in rekening worden gebracht, dan zijn goederen en diensten in Zwitserland het duurst (+54 pct), in fYROM (Macedonië) het goedkoopst (-53 pct). (Belga/NS)

In België zijn goederen en diensten gemiddeld genomen 9 procent duurder dan het gemiddelde van de 28 landen in de Europese Unie. Dat heeft Eurostat, het Europees bureau voor Statistiek, berekend.Eurostat becijferde het verschil van prijs voor "eten en drinken", "alcoholische dranken en tabak", "kledij", "elektronische artikelen", "personenwagens" en de "horeca". Enkel voor de categorie alcoholische dranken en tabak liggen de prijzen in België lager dan het gemiddelde in de EU (-2 pct). Voor alle andere categorieën is België duurder. De horeca-prijzen liggen 16 pct hoger dan het gemiddelde; eten en drinken is 11 pct duurder; voor elektronische artikelen betaal je in België 8 pct meer; de kledij in België is 5 pct duurder en de prijs van een personenwagen ligt 4 pct hoger. Dit alles maakt van België het achtste duurste land van de EU, net achter Nederland (+11 pct). Na Denemarken vervolledigen Zweden (+25 pct) en Finland (+23 pct) de top drie van de duurste EU-landen voor goederen en diensten. Wanneer ook de Europese landen buiten de EU in rekening worden gebracht, dan zijn goederen en diensten in Zwitserland het duurst (+54 pct), in fYROM (Macedonië) het goedkoopst (-53 pct). (Belga/NS)