Bart Tommelein reageert op het interview van MoneyTalk.be met de barman over de witte kassa en de begeleidingsmaatregelen die de regering zal nemen. "Het is te vroeg om voorbarige conclusies te trekken want de regelingen moeten nog van kracht gaan. Desalniettemin zijn wij zeer goed op de hoogte van enkele problemen waar de mensen in de horecasector het hoofd moeten aan bieden."

Uitbreiding begeleidingsmaatregelen

Zo zal de regering onder andere bekijken hoe ze één van de begeleidingsmaatregelen, de flexijobs verder kan uitbreiden. Dankzij die regeling kunnen uitbaters aan een gunsttarief mensen tewerkstellen die een centje willen bijverdienen in de horeca. Zo moeten zij maar 25 procent RSZ betalen. Tommelein stelt voor om het systeem flexi-jobs uit te breiden naar vaste contracten in de horeca, de zogenaamde flexi-uren.

Andere maatregelen die de regering nog in 2015 zal nemen zijn: de goedkope overuren uitbreiden van 180 naar 360 uren per jaar voor wie een witte kassa heeft weliswaar en de gelegenheidsarbeid verruimen van 100 naar 200 dagen per horecazaak.

Transparantie horecasector

Daarnaast is de regering zich bewust van de zogenaamde wurgcontracten waar sommige horecazaken met te maken krijgen. "De regering onderzoekt met de betrokken sectoren hoe er meer transparantie kan komen inzake de prijsvorming van brouwerijcontracten en duidelijkheid over de specifieke rol van de leverancier, de verhuurder dan wel de financier met als oogpunt de vrijheid van de ondernemer niet te beletten bij het aanbieden van producten", staat in het regeerakkoord. (NS)

Bart Tommelein reageert op het interview van MoneyTalk.be met de barman over de witte kassa en de begeleidingsmaatregelen die de regering zal nemen. "Het is te vroeg om voorbarige conclusies te trekken want de regelingen moeten nog van kracht gaan. Desalniettemin zijn wij zeer goed op de hoogte van enkele problemen waar de mensen in de horecasector het hoofd moeten aan bieden." Zo zal de regering onder andere bekijken hoe ze één van de begeleidingsmaatregelen, de flexijobs verder kan uitbreiden. Dankzij die regeling kunnen uitbaters aan een gunsttarief mensen tewerkstellen die een centje willen bijverdienen in de horeca. Zo moeten zij maar 25 procent RSZ betalen. Tommelein stelt voor om het systeem flexi-jobs uit te breiden naar vaste contracten in de horeca, de zogenaamde flexi-uren. Andere maatregelen die de regering nog in 2015 zal nemen zijn: de goedkope overuren uitbreiden van 180 naar 360 uren per jaar voor wie een witte kassa heeft weliswaar en de gelegenheidsarbeid verruimen van 100 naar 200 dagen per horecazaak. Daarnaast is de regering zich bewust van de zogenaamde wurgcontracten waar sommige horecazaken met te maken krijgen. "De regering onderzoekt met de betrokken sectoren hoe er meer transparantie kan komen inzake de prijsvorming van brouwerijcontracten en duidelijkheid over de specifieke rol van de leverancier, de verhuurder dan wel de financier met als oogpunt de vrijheid van de ondernemer niet te beletten bij het aanbieden van producten", staat in het regeerakkoord. (NS)