Tussen 1998 en 2017 namen de kosten die de banken hun klanten aaanrekenen met 80 procent toe, terwijl de inflatie in diezelfde periode met 46 procent klom. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie, waarover De Tijd zaterdag bericht.

Sinds de banken in 1990 met het aanrekenen van kosten begonnen, trokken ze die jaar na jaar op. De stijging houdt aan tot de financiële crisis in 2007 losbarst, waarna de banken enkele jaren terughoudender zijn.

De jongste vier jaar liepen de kosten weer op, van 2 tot ruim 3 procent per jaar. Het gaat onder andere over de kosten voor een rekening, een kredietkaart, een internationale overschrijving of in het rood gaan op een rekening.

Een gemiddeld Belgisch gezin betaalt nu jaarlijks 51,6 euro aan bankkosten, raamt de FOD Economie. Die verschillen evenwel danig van instelling tot instelling.

Volgens Febelfin, de sectororganisatie van de banken, vallen de bankkosten in ons land relatief goed mee in vergelijking met andere Europese landen.

"België is bij de top in Europa voor het goedkoopste aanbod", luidt het. Bovendien volstaan de opbrengsten niet om de kosten van het betaalverkeer te dekken, klinkt het nog.

De Tijd merkt op dat de onderlinge concurrentie tussen de banken in principe moet voorkomen dat de tarieven die ze hun klanten aanrekenen te hoog oplopen. Maar omdat de bankkosten zo ondoorzichtig zijn, kan de concurrentie niet ten volle spelen. De krant verwijst daarbij naar een rapport van de Europese Commissie uit 2009 over de bankkosten in de Europese Unie, waaruit bleek dat bijna een derde van de ondervraagde consumenten niet in staat is de aanbiedingen voor betaalrekeningen met elkaar te vergelijken.

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters meldt zaterdag op Twitter dat hij bankenkoepel Febelfin uitnodigt 'voor overleg om (de) evolutie (van de) bankkosten te monitoren'. Peeters kondigt ook aan dat er binnenkort een nieuwe tariefsimulator wordt gelanceerd.

Tussen 1998 en 2017 namen de kosten die de banken hun klanten aaanrekenen met 80 procent toe, terwijl de inflatie in diezelfde periode met 46 procent klom. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie, waarover De Tijd zaterdag bericht.Sinds de banken in 1990 met het aanrekenen van kosten begonnen, trokken ze die jaar na jaar op. De stijging houdt aan tot de financiële crisis in 2007 losbarst, waarna de banken enkele jaren terughoudender zijn. De jongste vier jaar liepen de kosten weer op, van 2 tot ruim 3 procent per jaar. Het gaat onder andere over de kosten voor een rekening, een kredietkaart, een internationale overschrijving of in het rood gaan op een rekening. Een gemiddeld Belgisch gezin betaalt nu jaarlijks 51,6 euro aan bankkosten, raamt de FOD Economie. Die verschillen evenwel danig van instelling tot instelling. Volgens Febelfin, de sectororganisatie van de banken, vallen de bankkosten in ons land relatief goed mee in vergelijking met andere Europese landen. "België is bij de top in Europa voor het goedkoopste aanbod", luidt het. Bovendien volstaan de opbrengsten niet om de kosten van het betaalverkeer te dekken, klinkt het nog.De Tijd merkt op dat de onderlinge concurrentie tussen de banken in principe moet voorkomen dat de tarieven die ze hun klanten aanrekenen te hoog oplopen. Maar omdat de bankkosten zo ondoorzichtig zijn, kan de concurrentie niet ten volle spelen. De krant verwijst daarbij naar een rapport van de Europese Commissie uit 2009 over de bankkosten in de Europese Unie, waaruit bleek dat bijna een derde van de ondervraagde consumenten niet in staat is de aanbiedingen voor betaalrekeningen met elkaar te vergelijken.Minister van Consumentenzaken Kris Peeters meldt zaterdag op Twitter dat hij bankenkoepel Febelfin uitnodigt 'voor overleg om (de) evolutie (van de) bankkosten te monitoren'. Peeters kondigt ook aan dat er binnenkort een nieuwe tariefsimulator wordt gelanceerd.