Bank-of kredietkaart gebruiken in het buitenland?

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Vertrek je binnenkort op skivakantie of ga je op citytrip? In het buitenland kan je zowel terecht met je vertrouwde bankkaart als met je kredietkaart. Voor sommige landen moet je die echter vooraf laten deblokkeren.

Visa, MasterCard en American Express worden in principe ook buiten onze landsgrenzen aanvaard. Een voordeel van zo’n kredietkaart is alvast dat je bankrekening slechts maandelijks gedebiteerd wordt. Je debetkaart – dat is je ‘gewone’ bankkaart – heeft echter meestal een ingebouwde Maestro-functie. Daardoor is die eveneens bruikbaar in het buitenland.

Beperking buiten Europa

Om het frauduleus gebruik van bankkaarten in te perken, laten de meeste banken niet automatisch toe om Maestro buiten de Europese grenzen te gebruiken. Als je binnenkort naar een land buiten Europa afreist, dan kan je in je bankkantoor echter een tijdelijke uitzondering voor je debetkaart aanvragen.

Bank-of kredietkaart gebruiken in het buitenland?

Ook kredietkaarten zijn in sommige buitenlandse regio’s – bijvoorbeeld in de Verenigde Staten of op cruises die varen onder de Amerikaanse vlag – niet zomaar bruikbaar. Informeer dus op voorhand bij je bank, en vraag indien nodig om je Visa of MasterCard te deblokkeren gedurende de periode van je verblijf.

Welke kosten betaal je?

In de hele eurozone is betalen in winkels of restaurants met beide kaarten helemaal gratis. Voor een geldopneming met je debetkaart in een ander euroland dan België betaal je doorgaans een kost van 0,10 procent tot 0,20 procent.

Neem je echter geld op via je kredietkaart, dan ligt het kostenpercentage hoger: meestal rond 1 procent, met een minimum van 5 euro per verrichting.

Buiten de eurozone betaal je steeds kosten op betalingen en geldopnemingen met beide kaarttypes. Welke kaart je hier best gebruikt, hangt af van meerdere factoren: je bank, het land en de lokale munt, de transactie en het bedrag. Je doet er dan ook goed aan om het tarievenoverzicht mee op reis te nemen (je kan dat meestal afdrukken via de website van je bank). (RVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content