AXA wil omstreden spaarverzekering afkopen

© BELGA

AXA wil de omstreden Crest20-spaarverzekering afkopen. Dat heeft de verzekeraar aangekondigd. AXA was met het product onder vuur komen te liggen omdat het een beloofde rente had verlaagd.

AXA doet aan 27.000 klanten die hun Crest20-contract voor 31 januari 2002 hebben afgesloten een tijdelijk aanbod om het contract volledig af te kopen. Het biedt een uitstappremie die minstens gelijk is aan 25 procent van de gemiddelde reserve van het jaar. De betrokken klanten krijgen een brief. Het tijdelijk bod loopt tot 21 oktober. “Deze minimale uitstappremie wordt door de klanten definitief verworven, zelfs als de daadwerkelijk gerealiseerde winstdeling lager zou zijn”, klinkt het in een persbericht.

Lagere rendementen

Afgelopen week kwam aan het licht dat AXA heeft gesleuteld aan de beloofde levenslange rente van de spaarverzekering. Wie een Crest20-contract onderschreef werd een rendement van 4,75 procent, maar de bank heeft die nu naar beneden bijgesteld.

Sinds 23 maart 2016 bedraagt de gegarandeerde rente 3,75 procent voor stortingen tussen 1 januari 2000 en 12 februari 2016 en 2 procent voor stortingen gedurende een korte periode nadien. Voor vers geld dat de jongste maanden is gestort, bedraagt de gegarandeerde rente amper 0,2 procent. Alleen voor stortingen tot eind 1999 blijft de rente 4,75 procent.

In een persbericht verwijst de verzekeraar naar de Solvency II-richtlijn. Die verplicht verzekeraars om het eigen kapitaal te verstevigen. Daarom wil AXA een aantal Crest20-contracten afkopen. De bank telt 27.000 klanten die zo’n contract hebben ondertekend. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content