1. Zelf koken

Vrijgezellen grijpen wel eens snel naar een broodje of een pizza, zonder te denken aan de kostprijs. Door zelf te koken bespaar je veel geld. Supermarkten geven korting op producten die bijna vervallen. Maak die 's avonds klaar of vries ze in.

Weinig tijd om te koken? Bereid tijdens een vrije namiddag enkele maaltijden en warm ze later op. Of spreek met enkele vrienden een beurtrol af om voor elkaar te koken.

Probeer niet te veel vlees te eten. Met groenten koken is niet alleen gezonder, maar ook goedkoper, zeker als je seizoensgroenten gebruikt.

2. Co-housing

Door met vrienden of zelfs onbekenden samen te wonen, verdeel je niet enkel de huurprijs, maar ook de kosten. Je kunt dan ook grote verpakkingen kopen die relatief goedkoper zijn.

Maak duidelijke afspraken en wees zeker dat iedereen op dezelfde lijn zit.

3. Laat de auto staan

Gebruik voor kleinere boodschappen het openbaar vervoer of je fiets. Daarnaast zijn er in België initiatieven die een eigen wagen overbodig maken, zoals autodelen of carpoolen met je collega's.

4. Ga af en toe bij je ouders

Als jonge vrijgezel kun je meestal nog een beroep doen op je ouders. Ga regelmatig bij je ouders gaan eten of vraag of je af en toe mag binnenspringen met de vuile was.

Sta je op het punt het ouderlijk huis te verlaten? Kijk dan wat je allemaal kan meenemen.

5. Hou een geldreserve opzij

Bekijk hoeveel geld je opzij moet zetten. Als je bijvoorbeeld een auto hebt, moet je er rekening mee houden dat die kapot kan gaan. Hetzelfde geldt voor grote elektrische toestellen.

6. Deel met je buren

Je wilt je huis stofzuigen? Vraag aan je buren of je een stofzuiger mag lenen. Door zaken met je buren te delen, kun je aankopen uitstellen. Ook voor herstellingen kun je aankloppen bij een handige buur.

7. Nodig vrienden uit

Ruil een uitgangsavond in voor een avondje thuis met vrienden. Het is veel gezelliger en je spaart veel geld uit. Op café betaal je voor een pint 1,80 euro, terwijl een bak bier 10,50 euro kost.

Je kunt de kosten delen of afwisselend afspreken bij iemand anders.

8. Vermijd singlesupplementen bij het reizen

Vrijgezellen die graag alleen reizen worden geconfronteerd met 'singlesupplementen'. Je kunt dat vermijden door te onderhandelen met de hoteluitbater. Buiten het hoogseizoen zijn touroperators geneigd die supplementen links te laten liggen.

Verblijf in een hostel. In tegenstelling tot een hotel betaal je niet voor een kamer, maar voor een bed. De prijs ligt veel lager omdat je een kamer deelt met anderen. (NS)

Vrijgezellen grijpen wel eens snel naar een broodje of een pizza, zonder te denken aan de kostprijs. Door zelf te koken bespaar je veel geld. Supermarkten geven korting op producten die bijna vervallen. Maak die 's avonds klaar of vries ze in. Probeer niet te veel vlees te eten. Met groenten koken is niet alleen gezonder, maar ook goedkoper, zeker als je seizoensgroenten gebruikt. Door met vrienden of zelfs onbekenden samen te wonen, verdeel je niet enkel de huurprijs, maar ook de kosten. Je kunt dan ook grote verpakkingen kopen die relatief goedkoper zijn.Maak duidelijke afspraken en wees zeker dat iedereen op dezelfde lijn zit. Gebruik voor kleinere boodschappen het openbaar vervoer of je fiets. Daarnaast zijn er in België initiatieven die een eigen wagen overbodig maken, zoals autodelen of carpoolen met je collega's. Bekijk hoeveel geld je opzij moet zetten. Als je bijvoorbeeld een auto hebt, moet je er rekening mee houden dat die kapot kan gaan. Hetzelfde geldt voor grote elektrische toestellen.Je wilt je huis stofzuigen? Vraag aan je buren of je een stofzuiger mag lenen. Door zaken met je buren te delen, kun je aankopen uitstellen. Ook voor herstellingen kun je aankloppen bij een handige buur. Je kunt de kosten delen of afwisselend afspreken bij iemand anders. Vrijgezellen die graag alleen reizen worden geconfronteerd met 'singlesupplementen'. Je kunt dat vermijden door te onderhandelen met de hoteluitbater. Buiten het hoogseizoen zijn touroperators geneigd die supplementen links te laten liggen. Verblijf in een hostel. In tegenstelling tot een hotel betaal je niet voor een kamer, maar voor een bed. De prijs ligt veel lager omdat je een kamer deelt met anderen. (NS)