8 miljard extra op spaarboekjes in 2014

© ThinkStock
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Ondanks de historisch lage rente blijven de Belgen almaar meer geld zetten op hun spaarboekje. In 2014 dikten de traditionele boekjes opnieuw met ruim 8 miljard euro aan. Dat leert een rondvraag van Trends bij vijftien banken.

De Belgen stortten in 2014 onder meer een deel van het geld van aflopende kasbons, termijnrekeningen en obligaties op hun spaarboek. Met die vastrentende producten klikken spaarders de rente van dit moment voor een langere periode vast. Ze houden het liever onmiddellijk beschikbaar op een spaarrekening om sneller te kunnen inspelen op een toekomstige rentestijging.

De vier grootbanken zagen 5,5 miljard euro toestromen, ongeveer 70 procent van het verse geld op de spaarboekjes. Bij KBC was de groei (+6%) het sterkste, bij BNP Paribas Fortis (+1,5%) het kleinst. BNP Paribas Fortis blijft – met bijna 62 miljard euro op de spaarboekjes – wel met stip de marktleider voor spaarboekjes in België.

Kredieten

BNP Paribas Fortis en AXA laten weten dat hun klanten ook massaal profiteerden van de lage rente om leningen te herfinancieren. “In het begin van het vierde kwartaal werd spaargeld aangewend voor de aankoop van een woning. Het gaat vooral om mensen die nog van het ‘oude’ systeem van de woonbonus wilden genieten”, legt de woordvoerder van AXA uit.

Het volledige artikel leest u in The Daily Trends van 3 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content