‘600 euro per gezin besparen door te vergelijken’

© Istock
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De vergelijkingswebsite TopCompare.be heeft 20 miljoen euro opgehaald bij grote investeerders. Met dat geld wil het bedrijf uitbreiden. Naast kredietkaarten en leningen zal TopCompare.be in de toekomst ook verzekeringen en telecomproducten gaan vergelijken.

Op de website van TopCompare kan u tot nu toe 80 verschillende kredietkaarten vergelijken of de kredietkaart vinden die het best bij u past. De ene reist meer dan de andere. De andere shopt graag online. Door “slimme” vragen te stellen, probeert de vergelijkingswebsite een profiel op te stellen van de gebruiker van de kredietkaart. Aan de hand van uw gebruikersprofiel probeert TopCompare u een kaart en een bank aan te raden, die u meer voordeel oplevert dan uw huidige kredietkaart.

Ook voor een vergelijking van autoleningen, consumentenleningen of kredieten voor renovaties of energiebesparende maatregelen kan u op TopCompare.be terecht. “We hebben bijna 100.000 Belgen geholpen om een goedkopere lening of kredietkaart te vinden”, zegt Wouter Vanderheere. Zijn ambities reiken echter veel verder. “Dat is nog altijd minder dan 1 procent van de Belgische bevolking. We willen meer mensen bereiken.”

Telecom en verzekeringen

Wij schatten dat de Belgen 3 miljard euro te veel betalen aan verzekeringen en telecom

Bovendien zijn kredietkaarten en leningen maar het topje van de ijsberg. “Wij willen ervoor zorgen dat de Belgen nog veel meer geld kunnen besparen. Van nagenoeg alle recurrente kosten valt nog iets af te schaven. Wij schatten dat de Belgen 3 miljard euro te veel betalen aan leningen, verzekeringen en telecom. TopCompare.be gaat voor de schatting uit van het verschil tussen de goedkoopste rentevoet op de markt en de gemiddelde rentevoet voor leningen bij de grootbanken en vermenigvuldigt dat met het volume aan uitstaande leningen in ons land. Voor verzekeringen is het verschil tussen de laagste en de gemiddelde premie bij grote verzekeraars van belang en voor telecomproducten bracht TopCompare.be het prijsverschil in rekening tussen de prijs voor het goedkoopste pakket met telefonie, tv en internet en de gemiddelde prijs.

Vanderheere: “We willen daarom onze vergelijkingstools uitbreiden naar verzekeringen en telecomproducten. Daar is wel nog veel voorbereidend werk voor nodig. Het zijn producten die op het eerste zicht moeilijker te vergelijken zijn. De telecombedrijven maken het moeilijk door allerlei diensten in één pakket te stoppen. Bij verzekeringen geldt dan weer dat er verschillende dekkingen inbegrepen zijn in verschillende polissen. Maar over het algemeen kan je dus zeggen dat een gemiddeld Belgisch gezin, dat uit 2,3 personen bestaat, met duizenden euro’s aan sluipende kosten minstens 600 euro kan besparen door beter te vergelijken.”

20 miljoen euro

De oprichters krijgen daarom 20 miljoen euro van grote investeringsfondsen zoals ACE & Company, Pacific Century Group (van de familie Li Ka Shing), Nova Founders Capital, SBI Holdings en bekende individuen zoals Mark Pincus (oprichter van Zynga) en Peter Thiel (oprichter van Paypal en Facebook-investeerder). Het team van TopCompare.be bestaat voorlopig uit 15 mensen, en zal een deel van het opgehaalde geld gebruiken om dat team uit te breiden.

De website is gratis en onafhankelijk. “We verkopen geen producten, maar we krijgen wel een marketingcommissie als bezoekers van onze website doorklikken om een product kopen bij een van onze partners”, legt Vanderheere uit. “We zeggen dat ook uitdrukkelijk in onze disclaimers dat we op die manier geld verdienen. We stellen een overzicht op met alle producten die te koop zijn op de Belgische markt. Bij sommige producten staat er een knop om door te klikken. Bij andere niet.” U kan dus zien voor welke producten TopCompare.be een commissie opstrijkt, maar niet hoeveel die commissie bedraagt.

De meeste banken, verzekeraars en tussenpersonen kunnen inzake onlineverkoop en onlinedienstverlening nog grote stappen vooruit zetten. TopCompare.be springt in dat gat. “De banken en verzekeraars werken ook graag met ons samen, omdat we hen kunnen helpen grote stappen vooruit te zetten in de nieuwe wereld van de digitalisering”, besluit Vanderheere.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content