1. Pomp je banden op tot het maximaal toegelaten niveau

Veel autobestuurders verspelen benzine omdat hun banden niet voldoende zijn opgepompt. In de handleiding van je auto staat welke bandendruk ideaal is voor je wagen.

Hoe lager de bandenspanning , hoe meer contact de banden maken met de weg. Daardoor moet de motor harder werken. Volgens de financiële site Thesimpledollar.com verliest een wagen voor elke bar onder de aangeraden bandendruk 1/8 procent van zijn brandstofverbruik.

Pas op: Je banden oppompen boven het aangeraden niveau is ook geen oplossing. Door een te grote druk verhoogt de kans op een klapband.

Door de aankoop van een bandenspanningsmeter is het mogelijk om je bandendruk op te volgen. Gebruik het toestel iedere dertig seconden wanneer je je banden oppompt om zeker te zijn dat de bandendruk voldoet aan de vereisten.

Een testpersoon bij The Simple Dollar hield zich aan deze regel en bespaarde over een afstand van 16 000 kilometer ongeveer 82 euro.

2. Vermijd verkeerslichten en stopborden

Een eerder vreemde strategie die toch wel enkele euro's kan besparen is verkeerslichten en stopborden vermijden. Voortdurend stilstaan kost je wagen energie. Door een route te plannen is het mogelijk om hier en daar een hindernis te ontwijken. Op die manier sta je niet alleen minder stil, maar gebruik je je benzine optimaler.

Door de allerlei hindernissen te vermijden spaarde de testpersoon over een afstand van 16 000 kilometer ongeveer 103 euro uit.

3. Versnel niet te snel na een stop

Moet je tot stilstand komen, versnel dan niet te hard wanneer je vertrekt. Uit stilstand vertrekken verslindt energie en hoe sneller je optrekt, hoe meer benzine je verspilt. Hetzelfde geldt voor plotseling remmen.

Door plots de voet op de rem te zetten, verspilt de wagen snelheid wat op zijn beurt energie kost. Je kan dit voorkomen door de wagen geleidelijk aan tot stilstand te brengen wanneer je een hindernis nadert.

Hier kon de testpersoon ongeveer 175 euro uitsparen.

4. Hou je aan de snelheidslimiet

Door je aan de snelheidslimiet te houden spaar je niet enkel geld door boetes te vermijden, maar ook door het dalende benzinegebruik. Hoe sneller je rijdt, hoe meer benzine je gebruikt.

Je kan ongeveer 90 euro besparen als je je aan de snelheidslimiet houdt over een afstand van 16 000 kilometer.

5. Gebruik de airco niet

De airconditioning kan tot 8 procent van de wagen zijn energie verbruiken. Daarnaast kan je veel benzine sparen als je je ramen gesloten houdt. Wanneer de ramen van een wagen open zijn, komt er meer wind binnen die heel wat weerstand biedt. Daardoor zal de motor van je wagen harder moeten werken en meer energie verbruiken.

Door het gebruik van zijn airco tot het minimum te beperken bespaarde de proefpersoon 104 euro uit over een afstand van 16 000 kilometer. Als hij de ramen sloot kon hij nog eens 280 euro opzij zetten. (NS)

Veel autobestuurders verspelen benzine omdat hun banden niet voldoende zijn opgepompt. In de handleiding van je auto staat welke bandendruk ideaal is voor je wagen. Hoe lager de bandenspanning , hoe meer contact de banden maken met de weg. Daardoor moet de motor harder werken. Volgens de financiële site Thesimpledollar.com verliest een wagen voor elke bar onder de aangeraden bandendruk 1/8 procent van zijn brandstofverbruik. Pas op: Je banden oppompen boven het aangeraden niveau is ook geen oplossing. Door een te grote druk verhoogt de kans op een klapband. Een testpersoon bij The Simple Dollar hield zich aan deze regel en bespaarde over een afstand van 16 000 kilometer ongeveer 82 euro.Een eerder vreemde strategie die toch wel enkele euro's kan besparen is verkeerslichten en stopborden vermijden. Voortdurend stilstaan kost je wagen energie. Door een route te plannen is het mogelijk om hier en daar een hindernis te ontwijken. Op die manier sta je niet alleen minder stil, maar gebruik je je benzine optimaler. Door de allerlei hindernissen te vermijden spaarde de testpersoon over een afstand van 16 000 kilometer ongeveer 103 euro uit.Moet je tot stilstand komen, versnel dan niet te hard wanneer je vertrekt. Uit stilstand vertrekken verslindt energie en hoe sneller je optrekt, hoe meer benzine je verspilt. Hetzelfde geldt voor plotseling remmen. Hier kon de testpersoon ongeveer 175 euro uitsparen. Door je aan de snelheidslimiet te houden spaar je niet enkel geld door boetes te vermijden, maar ook door het dalende benzinegebruik. Hoe sneller je rijdt, hoe meer benzine je gebruikt. Je kan ongeveer 90 euro besparen als je je aan de snelheidslimiet houdt over een afstand van 16 000 kilometer. De airconditioning kan tot 8 procent van de wagen zijn energie verbruiken. Daarnaast kan je veel benzine sparen als je je ramen gesloten houdt. Wanneer de ramen van een wagen open zijn, komt er meer wind binnen die heel wat weerstand biedt. Daardoor zal de motor van je wagen harder moeten werken en meer energie verbruiken. Door het gebruik van zijn airco tot het minimum te beperken bespaarde de proefpersoon 104 euro uit over een afstand van 16 000 kilometer. Als hij de ramen sloot kon hij nog eens 280 euro opzij zetten. (NS)