Door je kinderen regelmatig zakgeld te geven, leren ze de waarde van geld kennen. Maar dat is volgens pedagogen niet voldoende: je moet hen ook leren sparen. Het is alvast geen slecht idee om samen een leuke spaarpot aan te schaffen waarin je elke week een klein bedrag stopt. Door geregeld samen te tellen hoeveel geld er in de pot zit, ziet je kind het resultaat van de spaarinspanning.

Sparen met een doel

Bepaal samen een spaardoel. Door je kinderen aan te moedigen om zelf te sparen voor iets wat ze graag willen, stimuleer je hun spaargedrag. Bovendien zullen ze de uiteindelijke aankoop dan des te meer appreciëren. Is het spaardoel bereikt? Ga dan zo snel mogelijk samen naar de winkel: op die manier maak je het resultaat tastbaar.

Geef het goede voorbeeld

Door bijvoorbeeld zelf elke maand een bedrag aan de kant te zetten voor de volgende vakantie, geef je het goede voorbeeld.

Istock
© Istock

Betrek je kinderen dus - eventueel spelenderwijs - bij je eigen spaarplannen. Neem hen ook mee wanneer je boodschappen gaat doen, en maak hen zo bewust van het feit dat je niet zomaar álles kan kopen wat je zou willen.

Stel een spaaropdracht in

Heel wat banken bieden ook voordelige zichtrekeningen aan op maat van jongeren. Die helpen hen bij het dagelijks beheer van hun centen. Via een automatische opdracht in pc-banking kan je bijvoorbeeld samen met hen bepalen welk bedrag op regelmatige tijdstippen naar de spaarrekening moet overgeschreven worden. Je kan zelfs kiezen voor een variabele spaaropdracht, bijvoorbeeld: op het einde van de maand wordt alles boven de 50 euro automatisch overgeschreven naar de spaarrekening.

Houd een oogje in het zeil

Het kan bovendien nooit kwaad om af en toe over de schouder mee te kijken, en samen de inkomsten en uitgaven van je kinderen te bekijken en te bespreken. Stimuleer hen ook om regelmatig hun rekeninguittreksels na te kijken: zo leren ze zelf controle te behouden.

Door je kinderen regelmatig zakgeld te geven, leren ze de waarde van geld kennen. Maar dat is volgens pedagogen niet voldoende: je moet hen ook leren sparen. Het is alvast geen slecht idee om samen een leuke spaarpot aan te schaffen waarin je elke week een klein bedrag stopt. Door geregeld samen te tellen hoeveel geld er in de pot zit, ziet je kind het resultaat van de spaarinspanning. Bepaal samen een spaardoel. Door je kinderen aan te moedigen om zelf te sparen voor iets wat ze graag willen, stimuleer je hun spaargedrag. Bovendien zullen ze de uiteindelijke aankoop dan des te meer appreciëren. Is het spaardoel bereikt? Ga dan zo snel mogelijk samen naar de winkel: op die manier maak je het resultaat tastbaar. Door bijvoorbeeld zelf elke maand een bedrag aan de kant te zetten voor de volgende vakantie, geef je het goede voorbeeld. Heel wat banken bieden ook voordelige zichtrekeningen aan op maat van jongeren. Die helpen hen bij het dagelijks beheer van hun centen. Via een automatische opdracht in pc-banking kan je bijvoorbeeld samen met hen bepalen welk bedrag op regelmatige tijdstippen naar de spaarrekening moet overgeschreven worden. Je kan zelfs kiezen voor een variabele spaaropdracht, bijvoorbeeld: op het einde van de maand wordt alles boven de 50 euro automatisch overgeschreven naar de spaarrekening. Het kan bovendien nooit kwaad om af en toe over de schouder mee te kijken, en samen de inkomsten en uitgaven van je kinderen te bekijken en te bespreken. Stimuleer hen ook om regelmatig hun rekeninguittreksels na te kijken: zo leren ze zelf controle te behouden.