Als je een verkeersovertreding beging en voor de politierechtbank moet verschijnen is de kans groot dat je gratis een beroep kan doen op een advocaat. Hetzelfde geldt als er een discussie ontstaat over je aansprakelijkheid voor een verkeersongeval waarbij je betrokken bent of over de schade die je bij zo'n ongeval leed. Je moet, als je een advocaat hebt, overigens zelf niet naar de rechtbank komen.

Contacteer je rechtsbijstandsverzekering

Vooreerst is er zeer vaak een rechtsbijstandsverzekering begrepen in de autoverzekering die je afsloot. Kijk dat na en vraag eventueel aan je makelaar of je verzekering dit dekt. Heb je zo een polis, dan heb je recht op een gratis advocaat. Je mag dan vrij kiezen wie je als advocaat laat aanstellen waarbij je verzekeraar zijn ereloon en kosten betaalt. Je verzekeraar kan je dus geen advocaat opdringen.

Ook de proceskosten worden door de verzekeringsmaatschappij betaald. Er zijn, los van de autoverzekering, nog andere algemene polissen rechtsbijstand die je kan aangaan en die gelden voor eender welke geschil of problematiek. Ook in het kader van zo'n polis kan je eventueel gratis een beroep doen op de diensten van een advocaat.

Vraag een pro deo advocaat

Zijn je inkomsten beperkt, dan kan je ook een beroep doen op een pro deo advocaat. Je krijgt dan een advocaat toegewezen. Dit is niet noodzakelijk de advocaat van je keuze. Vaak gaat het om een advocaat-stagiair die je belangen behartigt. (JR)

Als je een verkeersovertreding beging en voor de politierechtbank moet verschijnen is de kans groot dat je gratis een beroep kan doen op een advocaat. Hetzelfde geldt als er een discussie ontstaat over je aansprakelijkheid voor een verkeersongeval waarbij je betrokken bent of over de schade die je bij zo'n ongeval leed. Je moet, als je een advocaat hebt, overigens zelf niet naar de rechtbank komen.Vooreerst is er zeer vaak een rechtsbijstandsverzekering begrepen in de autoverzekering die je afsloot. Kijk dat na en vraag eventueel aan je makelaar of je verzekering dit dekt. Heb je zo een polis, dan heb je recht op een gratis advocaat. Je mag dan vrij kiezen wie je als advocaat laat aanstellen waarbij je verzekeraar zijn ereloon en kosten betaalt. Je verzekeraar kan je dus geen advocaat opdringen. Ook de proceskosten worden door de verzekeringsmaatschappij betaald. Er zijn, los van de autoverzekering, nog andere algemene polissen rechtsbijstand die je kan aangaan en die gelden voor eender welke geschil of problematiek. Ook in het kader van zo'n polis kan je eventueel gratis een beroep doen op de diensten van een advocaat.Vraag een pro deo advocaatZijn je inkomsten beperkt, dan kan je ook een beroep doen op een pro deo advocaat. Je krijgt dan een advocaat toegewezen. Dit is niet noodzakelijk de advocaat van je keuze. Vaak gaat het om een advocaat-stagiair die je belangen behartigt. (JR)