1 op de 7 Belgische jongeren komt niet rond

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

14 procent van de Belgische jongeren (15-24 jaar) zegt over niet voldoende financiële middelen te beschikken om rond te komen.

Uit een nieuwe studie van credit management bedrijf Intrum Justitia blijkt dat 26 procent van de Belgische jongeren vindt dat hij of zij over te weinig geld beschikt om een waardig bestaan te kunnen leiden. Daarenboven zegt 14 procent niet te kunnen rondkomen.

België doet het opvallend beter dan andere Europese landen. 32 procent van de Europese jongeren zijn namelijk regelmatig blut.

Financiële opvoeding

23 procent van de Belgische jongeren wil meer over budgetbeheer bijleren. Toch krijgen zij ondanks die interesse niet altijd de nodige financiële lessen mee van thuis uit. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 57 procent van de Belgische ouders hun kinderen een financiële opvoeding geeft.

1 op de 7 Belgische jongeren komt niet rond

“Is het niet de plicht van elke ouder om hun kinderen dit aan te leren en zo bij te dragen aan een cultuurverandering?” vraagt David Van Malcot, Commercial Director van Intrum Justitia België, zich af.

Volgens Van Malcot stellen makkelijker toegang tot krediet door de opmars van e-commerce en onveilige kleine leningen, in combinatie met een gebrek aan kennis over het huishoudbudget jongeren bloot aan grote risico’s. “Jongeren zijn zich hiervan bewust en vragen daarom ook zelf om een betere opleiding,”

Pessimisme over financiële toekomst

Belgische jongeren zijn zeer pessimistisch als ze naar de toekomst kijken. Slechts 17 procent denkt het later beter te zullen doen dan hun ouders. Dat is net iets meer dan de helft van het Europese gemiddelde (29 procent).

Hoe gaat Europa om met deze vorm van economische migratie?

Daarnaast overweegt 15 procent van de Belgische jongeren om te emigreren omwille van de financiële toestand in hun land. Hoe meer we naar het zuiden gaan, hoe pessimistischer de jongeren worden. Zo hebben veel jongeren in Griekenland (53%), Polen (41%), Spanje (45%) en Italië (36%) een punt bereikt waarop ze door economische redenen actief overwegen om het thuisland te verlaten.

“De vraag stelt zich echter hoe Europa omgaat met deze vorm van economische migratie. Het is aan de EU om hierover duidelijke afspraken te maken”, zegt David Van Malcot.

Gevaren e-commerce

1 op de 7 Belgische jongeren komt niet rond

Uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren online gemiddeld 24 procent meer geld uitgeven dan in fysieke winkels. En de e-commerce blijft aan populariteit winnen. 38% van de jonge Europeanen geeft regelmatig online geld uit.

“De groei van e-commerce creëert een consumptiegedrag waarbij je kunt shoppen waar en wanneer je wil. Jongeren moeten in een vroeg stadium geleerd worden hoe ze met geld kunnen omgaan en moeten veel beter duidelijk gemaakt worden wat de gevolgen van schulden zijn. Het onderwijs moet hierin een belangrijke bijdrage leveren om de opmars van de persoonlijke schulden in Europa te stoppen”, verduidelijkt David Van Malcot.

Vijf tips van Intrum Justitia

1. Ga je geldproblemen niet uit de weg, win zo snel mogelijk advies in en zorg dat je je situatie in handen neemt.

2. Krijg grip op jouw huishoudelijke uitgaven door elke maand een lijstje van alle kosten op te maken, met als doel geen geld uit te geven dat je niet bezit.

3. Denk twee keer na voor je iets koopt. Heb je het echt nodig?

4. Lees steeds de kleine lettertjes en vermijd extra kosten door steeds op tijd te betalen.

5. Door te blijven communiceren en naar een oplossing te streven kan je uit de schulden geraken.(NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content