Belgische rente zakt onder nul: wat betekent dat voor u?

Ilse De Witte

De Belgische tienjaarsrente is woensdagochtend voor het eerst onder nul gezakt. Dat betekent dat de Belgische overheid gratis geld kan lenen bij beleggers voor een termijn van tien jaar. Wat zijn daarvan de gevolgen voor u en ik?

Belg spaart vlijtig verder ondanks nulrente

Ilse De Witte

In de eerste helft van het jaar kwam er meer dan 9 miljard euro bij op de Belgische spaarrekeningen, leert een rondvraag van Trends bij elf banken. De historisch lage spaarrente remt de spaarzucht van de Belgen voorlopig niet af.

Banken verlagen spaarrentes

De voorbije week kondigden twee banken aan dat ze de rente op spaarboekjes laten zakken. Het mag duidelijk zijn dat de spaarrentes nog heel lang heel laag zullen blijven.

Luc Vandergoten (Cash2All): 'Cash zal nog minstens tien jaar de dienst uitmaken'

De banken hebben de voorbije jaren op grote schaal kantoren gesloten. Daardoor zijn er almaar meer Belgische gemeenten die het zonder geldautomaat moeten stellen. Vaak tot grote frustratie van hun klanten en van de lokale kleinhandelaars. Het Belgische IT-bedrijf Contraste Consulting, met Luc Vandergoten als general manager, kaart het probleem aan en dokterde een oplossing uit.

DataNews

Stijging bitcoin zet flink door

De waardestijging van de digitale munteenheid bitcoin zet flink door. De cryptomunt was dinsdagochtend meer dan 8000 dollar waard, en wist die grens voor het eerst in ongeveer tien maanden te slechten.

Tarieven voor internationale oproepen worden geplafonneerd

Bellen of sms'en vanuit België naar een ander land van de Europese Unie zal vanaf woensdag nog maximaal 19 eurocent per belminuut of 6 cent per sms mogen kosten. De tarieven gelden wel enkel voor residentiële klanten, voor zowel vaste als mobiele oproepen. Ze gelden eerst in de 28 EU-landen en binnenkort ook in Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

DataNews

7000 bitcoins gestolen op cryptobeurs Binance

Cybercriminelen hebben voor 41 miljoen dollar aan bitcoins gestolen bij Binance, een van 's werelds grootste cryptobeurzen. Het gaat om 7000 bitcoins die op verschillende manieren afhandig werden gemaakt, onder meer via phishing en speciale virussen.