Ilse De Witte

Bij de vier grootbanken samen kwam er het afgelopen jaar nagenoeg geen geld bij op de gereglementeerde spaarrekeningen. De vraag is of de Belgen nog wel konden sparen als vanouds door de hoge inflatie? We vroegen het een tiental banken en kregen van zeven antwoord.

De zogenoemde spaarboekjes zijn de meest veilige spaarproducten om uw spaargeld voor een jaar of enkele jaren op te parkeren, in afwachting van aankopen of beleggingen. Ze brengen niet veel op.

Zoals het woord zelf zegt. Het is een rekening waarop u geld zet voor een bepaalde termijn. Dat kan enkele maanden tot tien jaar zijn.

Ilse De Witte

De internetbank MeDirect trekt donderdag voor de tweede keer op minder dan een maand de spaarrente op. Recent gooide ook BNP Paribas Fortis zich in de strijd om de spaarder, als laatste van de vier grootbanken. Belfius gaf de aftrap voor de huidige reeks van renteverhogingen, nadat de Europese Centrale Bank voor de vierde keer de beleidsrente verhoogde. Bijna alle andere banken volgden. Maar waar krijgen spaarders nu de hoogste vergoeding?

Papieren overschrijvingen zijn zeldzaam geworden. Vandaag handelen we die voornamelijk digitaal af, niet zelden tussen twee andere taken door. Dat vergroot de kans op fouten, zoals een verkeerd rekeningnummer of een foutief bedrag. Wat dan?

Het aantal mensen dat op het einde van de maand de eindjes nog moeilijk aan elkaar geknoopt krijgt, stijgt snel. Financiële zorgen staat ondertussen met stip op één bij de dingen waar we wakker van liggen, blijkt uit het rapport van de Mental Assessment Group.

Er komen veranderingen voor longcovidpatiënten en een groep personen met een handicap. Consumentenkredieten kunnen duurder worden en vervallen maaltijdcheques kunnen voor drie maanden geheractiveerd worden. En Keytrade Bank verhoogt op 1 december de rente op zijn twee spaarrekeningen.

Keytrade Bank trekt op 1 december de rente op zijn twee spaarrekeningen op. Dat meldt de internetbank. Klanten kunnen tot 1 procent rente krijgen.