De VRT heeft de omstreden documentaire FIRE, vroeg op pensioen offline gehaald. Een van de deelnemers zou betrokken zijn bij een piramidespel, wat bij ons verboden is. De FIRE-beweging mikt op financiële onafhankelijkheid door een groot deel van je inkomen te sparen en te beleggen. Maar de hoge inflatie maakt dat doel een pak moeilijker te bereiken.

Het aantal werknemers dat met de fiets naar het werk komt en daarvoor een fietsvergoeding ontvangt, is in 2020 opnieuw gestegen. Toen hebben werkgevers aan bijna 600.000 werknemers een fietsvergoeding betaald. Er zit wel een knik in het uitgekeerde bedrag. Dat blijkt donderdag uit cijfers van de federale overheidsdienst Financiën.

Trends
Uit het magazine
Patrick Claerhout & Bart Vereecke

Banken en financiële instellingen pakken graag uit met hun groene kredieten en duurzame beleggingsfondsen. Critici stellen dat het veelal om niet meer dan windowdressing gaat. De coöperatieve bank NewB en de investeringsmaatschappij Trividend claimen dat duurzaamheid wel structureel in hun werking ingebakken zit. "We willen geldstromen inzetten voor een positieve impact en niet louter met oog op financieel rendement. Dat weerspiegelt zich in heel ons aanbod, onze bedrijfscultuur en ons investeringsbeleid."

Uit het magazine

Het zakenmodel van de banksector is volop in verandering. Onder meer de digitalisering, het wijzigende consumentengedrag en de shift naar duurzaamheid maken dat het bankwezen zich aan de vooravond van misschien wel zijn grootste transitie bevindt. Karel Baert, de CEO van Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector, buigt zich over enkele belangrijke trends en opvallende stellingen.

Roel Van Espen

Net geen 65 procent van de Vlaamse baby's en peuters verbleef vorig jaar in een kinderdagverblijf of bij een onthaalouder. Maar hoeveel boet u financieel in door wat minder te werken en zelf meer tijd aan uw kind te besteden?

Pleegouders en -kinderen zijn woensdag in een pleegzorgbad gesprongen samen met acteurs en tv-makers Thomas De Smet en Héritier Tipo. Daarmee is het startschot gegeven voor de campagne 'Een duik in een pleegzorgbad', waarmee Pleegzorg Vlaanderen tijdens de zomermaanden op zoek gaat naar nieuwe pleeggezinnen.

Trends

De Vlaamse partijen zijn het grondig oneens over wat er met de zogenaamde inflatiebonus moet gebeuren. Door de oplopende levenskosten krijgt de regering immers extra ruimte, omdat de inkomsten sneller stijgen dan de uitgaven. Volgens onder meer Groen en Vooruit moet die 'bonus' de bevolking ten goede komen. Begrotingsminister Matthias Diependaele (N-VA) wil echter het tekort terugdringen. Dat bleek woensdag bij de bespreking van de begrotingscontrole in het parlement.

De spaarquote van de Belgische gezinnen is in het eerste kwartaal gestegen tot 15,7 procent, het hoogste percentage in drie kwartalen. In het slotkwartaal van 2021 was het aandeel van het totale inkomen dat gespaard wordt nog gedaald naar 12,8 procent, zo meldt de Nationale Bank vrijdag.

Belfius zal vanaf 1 september geen negatieve rente meer aanrekenen voor gelden van ondernemingen en rechtspersonen. Dat kondigt de bank aan, nadat KBC en ING België al een gelijkaardige maatregel namen.

Trends
Uit het magazine
Ilse De Witte

Wij kloppen onszelf graag op de borst, omdat België bij de beste leerlingen van de Europese Unie is op het vlak van de loonverschillen tussen mannen en vrouwen. We vergeten gemakkelijk dat in België het loon vaak maar een klein onderdeel is van een verloningspakket.