Meer en meer zelfstandigen vragen als gevolg van de economische crisis betalingsuitstel van hun sociale bijdragen. De bijdragen van 2012 worden immers berekend op basis van de inkomsten behaald in 2009. Als 2009 een goed jaar was, dan moeten ze nu - in slechtere tijden - misschien te hoge bijdragen betalen dan hun huidige inkomsten toelaten. In het slechtste geval kan dit zelfs leiden tot een faillissement.

Daar wil Minister Sabine Laruelle (MR) - hierin gesteund door de zelfstandigenorganisaties UCM en Unizo - iets aan doen. De Minister heeft een werkgroep opgericht die moet bestuderen welke de precieze gevolgen zijn van een systeem waarbij de sociale bijdragen berekend worden op basis van de inkomsten van het lopende jaar. Moeilijkheid daarbij is dat de inkomsten zullen moeten worden geschat en eventueel achteraf herzien. De sociale bijdragen die trimestrieel worden betaald, dus de eerste keer einde maart 2012, zullen berekend moeten worden op een geschat inkomen voor het volledige jaar 2012. Voor deze schatting zou de hulp van de sociale verzekeringskassen aan wie de bijdragen worden betaald, worden ingeroepen.

In oktober volgt de eerste evaluatie van het nieuwe systeem. Wordt vervolgd.

Johan Steenackers

Meer en meer zelfstandigen vragen als gevolg van de economische crisis betalingsuitstel van hun sociale bijdragen. De bijdragen van 2012 worden immers berekend op basis van de inkomsten behaald in 2009. Als 2009 een goed jaar was, dan moeten ze nu - in slechtere tijden - misschien te hoge bijdragen betalen dan hun huidige inkomsten toelaten. In het slechtste geval kan dit zelfs leiden tot een faillissement. Daar wil Minister Sabine Laruelle (MR) - hierin gesteund door de zelfstandigenorganisaties UCM en Unizo - iets aan doen. De Minister heeft een werkgroep opgericht die moet bestuderen welke de precieze gevolgen zijn van een systeem waarbij de sociale bijdragen berekend worden op basis van de inkomsten van het lopende jaar. Moeilijkheid daarbij is dat de inkomsten zullen moeten worden geschat en eventueel achteraf herzien. De sociale bijdragen die trimestrieel worden betaald, dus de eerste keer einde maart 2012, zullen berekend moeten worden op een geschat inkomen voor het volledige jaar 2012. Voor deze schatting zou de hulp van de sociale verzekeringskassen aan wie de bijdragen worden betaald, worden ingeroepen. In oktober volgt de eerste evaluatie van het nieuwe systeem. Wordt vervolgd.Johan Steenackers