Tot een maand kon het vroeger duren om met een zichtrekening en de bijbehorende bankkaarten, domiciliëringen en bestendige opdrachten, over te stappen naar een andere bank. Gratis was het wel al sinds 2007, maar u moest ook nog verschillende keren heen en weer rennen tussen uw oude en uw nieuwe bank. Deze administratieve rompslomp hield vele consumenten jarenlang gewoon netjes bij hun vertrouwde bank, ook al konden ze elders een betere service of een goedkopere zichtrekening krijgen. Daar is nu een oplossing voor, die wel enkel nog maar geldt voor de zichtrekeningen.

Onder impuls van de Europese Commissie en na lang aandringen van de consumentenorganisaties heeft federaal minister van Vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne (Open VLD) samen met de banken nieuwe regels uitgewerkt. Sinds 2 november 2009 volstaat het om naar de nieuwe bank van uw keuze te gaan, en daar een 'bankverhuisdossier' in te vullen. De nieuwe bank moet vervolgens al het nodige zelf regelen, zoals het openen van de nieuwe zichtrekening, de overdracht van het geld, de domiciliëringen, de bestendige opdrachten en het aanmaken van nieuwe betaalkaarten.

U hoeft maar één handtekening meer te zetten om de overstap te bekrachtigen, en de banken regelen de overstap verder onder elkaar. En het wordt nu ook sneller geregeld, belooft de sector. 'Wie vandaag overstapt, mag er op rekenen dat de bankoverstap binnen 18 werkdagen volledig in orde is', zegt Pamela Renders van Febelfin, de federatie van de Belgische financiële sector. 'En vanaf 1 november 2010 is de afspraak dat het nog slechts 8 werkdagen mag duren.' Bovendien kunt u vandaag ook uw kredietkaart opzeggen en verhuizen met één handtekening.

Een blijvend pijnpunt bij het verhuizen van bank is wel dat u een ander rekeningnummer krijgt. Het automatisch overdragen van rekeningnummers bij een verhuizing, daar pleit Test-Aankoop al lang voor. Zoals ook uw gsm-nummer niet meer wijzigt als u van operator verandert. Je rekeningnummer behouden kan al in Nederland, maar bij ons blijft Febelfin tegen. 'De Europese Commissie raadt het af', zegt Renders. 'Omdat een eigen, nationaal systeem ontwikkelen voor de nummeroverdracht de harmonisering binnen de EU, wat nu aan het gebeuren is, in de war zou brengen.' De nieuwe verhuisregeling heeft aan het probleem wel een (klein) beetje verholpen, want uw nieuwe bank kan u bij een overstap ook documenten geven waarmee u bijvoorbeeld uw werkgever of de fiscus kunt verwittigen dat u een nieuw rekeningnummer hebt. Toch houdt net dit velen nog tegen om echt te shoppen tussen de banken, terwijl veranderen van bank erg voordelig kan zijn. De proef op de som nemen kan bijvoorbeeld via de onafhankelijke site www.spaargids.be (zie onder 'zichtrekeningen'), waar u met een simulator gemakkelijk kunt uitzoeken welke bank voor een klant met uw profiel de goedkoopste zichtrekening heeft.

Thomas Verbeke

Tot een maand kon het vroeger duren om met een zichtrekening en de bijbehorende bankkaarten, domiciliëringen en bestendige opdrachten, over te stappen naar een andere bank. Gratis was het wel al sinds 2007, maar u moest ook nog verschillende keren heen en weer rennen tussen uw oude en uw nieuwe bank. Deze administratieve rompslomp hield vele consumenten jarenlang gewoon netjes bij hun vertrouwde bank, ook al konden ze elders een betere service of een goedkopere zichtrekening krijgen. Daar is nu een oplossing voor, die wel enkel nog maar geldt voor de zichtrekeningen. Onder impuls van de Europese Commissie en na lang aandringen van de consumentenorganisaties heeft federaal minister van Vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne (Open VLD) samen met de banken nieuwe regels uitgewerkt. Sinds 2 november 2009 volstaat het om naar de nieuwe bank van uw keuze te gaan, en daar een 'bankverhuisdossier' in te vullen. De nieuwe bank moet vervolgens al het nodige zelf regelen, zoals het openen van de nieuwe zichtrekening, de overdracht van het geld, de domiciliëringen, de bestendige opdrachten en het aanmaken van nieuwe betaalkaarten. U hoeft maar één handtekening meer te zetten om de overstap te bekrachtigen, en de banken regelen de overstap verder onder elkaar. En het wordt nu ook sneller geregeld, belooft de sector. 'Wie vandaag overstapt, mag er op rekenen dat de bankoverstap binnen 18 werkdagen volledig in orde is', zegt Pamela Renders van Febelfin, de federatie van de Belgische financiële sector. 'En vanaf 1 november 2010 is de afspraak dat het nog slechts 8 werkdagen mag duren.' Bovendien kunt u vandaag ook uw kredietkaart opzeggen en verhuizen met één handtekening. Een blijvend pijnpunt bij het verhuizen van bank is wel dat u een ander rekeningnummer krijgt. Het automatisch overdragen van rekeningnummers bij een verhuizing, daar pleit Test-Aankoop al lang voor. Zoals ook uw gsm-nummer niet meer wijzigt als u van operator verandert. Je rekeningnummer behouden kan al in Nederland, maar bij ons blijft Febelfin tegen. 'De Europese Commissie raadt het af', zegt Renders. 'Omdat een eigen, nationaal systeem ontwikkelen voor de nummeroverdracht de harmonisering binnen de EU, wat nu aan het gebeuren is, in de war zou brengen.' De nieuwe verhuisregeling heeft aan het probleem wel een (klein) beetje verholpen, want uw nieuwe bank kan u bij een overstap ook documenten geven waarmee u bijvoorbeeld uw werkgever of de fiscus kunt verwittigen dat u een nieuw rekeningnummer hebt. Toch houdt net dit velen nog tegen om echt te shoppen tussen de banken, terwijl veranderen van bank erg voordelig kan zijn. De proef op de som nemen kan bijvoorbeeld via de onafhankelijke site www.spaargids.be (zie onder 'zichtrekeningen'), waar u met een simulator gemakkelijk kunt uitzoeken welke bank voor een klant met uw profiel de goedkoopste zichtrekening heeft. Thomas Verbeke