Het Slachtofferfonds, voluit de commissie voor financiële hulp aan slachtoffers van opzettelijke gewelddaden en aan de occasionele redder, komt tussenbeide wanneer de dader van een opzettelijke gewelddaad het slachtoffer niet vergoedt of de dader onbekend blijft.

Momenteel keert het fonds maximaal 62.000 euro uit, maar in een recent advies aan justitieminister Koen Geens (CD&V) stelt voorzitter Léon Oldenhove voor om het plafond van de maximale schadevergoeding te verdubbelen tot 124.000 euro.

"Middelen voorhanden"

"De bedragen die we uitkeren, zijn niet meer van deze tijd", legt Oldenhove uit. "Ze zijn al zeker vijftien jaar niet aangepast. Intussen is het leven duurder geworden en medische kosten lopen snel hoog op."

"De middelen zijn voorhanden: het Slachtofferfonds had vorig jaar 17 miljoen euro op overschot", zegt Open VLD-justitiespecialiste Sabien Lahaye-Battheu.

Daders spijzen de pot van het Slachtofferfonds: iedereen die door een rechter tot een geldboete hoger dan 25 euro wordt veroordeeld, moet minstens 150 euro aan het Slachtofferfonds betalen. (Belga/NS)

Wanneer kan je een beroep doen op het Slachtofferfonds? MoneyTalk.be zocht het voor je uit. Slachtoffers van zowel ernstige lichamelijke of psychische schade mogen een aanvraag indienen voor een financiële tegemoetkoming van de staat. De letsels moeten weliswaar rechtstreeks het gevolg zijn van een opzettelijke gewelddaad.

Het Slachtofferfonds, voluit de commissie voor financiële hulp aan slachtoffers van opzettelijke gewelddaden en aan de occasionele redder, komt tussenbeide wanneer de dader van een opzettelijke gewelddaad het slachtoffer niet vergoedt of de dader onbekend blijft. Momenteel keert het fonds maximaal 62.000 euro uit, maar in een recent advies aan justitieminister Koen Geens (CD&V) stelt voorzitter Léon Oldenhove voor om het plafond van de maximale schadevergoeding te verdubbelen tot 124.000 euro. "De bedragen die we uitkeren, zijn niet meer van deze tijd", legt Oldenhove uit. "Ze zijn al zeker vijftien jaar niet aangepast. Intussen is het leven duurder geworden en medische kosten lopen snel hoog op." "De middelen zijn voorhanden: het Slachtofferfonds had vorig jaar 17 miljoen euro op overschot", zegt Open VLD-justitiespecialiste Sabien Lahaye-Battheu. Daders spijzen de pot van het Slachtofferfonds: iedereen die door een rechter tot een geldboete hoger dan 25 euro wordt veroordeeld, moet minstens 150 euro aan het Slachtofferfonds betalen. (Belga/NS)