Door de zesde staatshervorming worden schadedossiers voor erkende rampen na 1 juli 2014 op Vlaams niveau afgehandeld, de dossiers voor de overvloedige regenval van 27, 28 en 29 juli zijn dan ook de eerste die op Vlaams niveau behandeld worden. Er werden 340 schadedossiers ingediend, de termijn om dat te doen verstreek eind mei, en het totaal van de gevraagde schade bedraagt momenteel 16.029.518 euro. Dat bedrag zal nog iets stijgen, omdat er nog 18 dossiers toegevoegd moeten worden.

Meeste aanvragen uit West-Vlaanderen

Ongeveer driekwart van de schadedossiers komt uit West-Vlaanderen, vooral uit de gemeente Ardooie maar ook het nabijgelegen Wingene. Er kwamen amper dossiers uit Vlaams-Brabant (11), Oost-Vlaanderen (1) en Limburg (1).

Van zodra de dossiers volledig zijn, worden ze overgemaakt aan deskundigen die een expertiseverslag opmaken. Op basis daarvan worden de herstelvergoedingen berekend. Het Vlaams Rampenfonds zegt ervan uit te gaan dat de uitbetalingen zullen starten vanaf september tot het eind van het jaar.

Voor de overvloedige regenval van 3 augustus 2014, die enkel voor de provincie Limburg ook als ramp erkend werd, is geen enkel dossier ingediend. (Belga/NS)

Door de zesde staatshervorming worden schadedossiers voor erkende rampen na 1 juli 2014 op Vlaams niveau afgehandeld, de dossiers voor de overvloedige regenval van 27, 28 en 29 juli zijn dan ook de eerste die op Vlaams niveau behandeld worden. Er werden 340 schadedossiers ingediend, de termijn om dat te doen verstreek eind mei, en het totaal van de gevraagde schade bedraagt momenteel 16.029.518 euro. Dat bedrag zal nog iets stijgen, omdat er nog 18 dossiers toegevoegd moeten worden.Ongeveer driekwart van de schadedossiers komt uit West-Vlaanderen, vooral uit de gemeente Ardooie maar ook het nabijgelegen Wingene. Er kwamen amper dossiers uit Vlaams-Brabant (11), Oost-Vlaanderen (1) en Limburg (1). Van zodra de dossiers volledig zijn, worden ze overgemaakt aan deskundigen die een expertiseverslag opmaken. Op basis daarvan worden de herstelvergoedingen berekend. Het Vlaams Rampenfonds zegt ervan uit te gaan dat de uitbetalingen zullen starten vanaf september tot het eind van het jaar. Voor de overvloedige regenval van 3 augustus 2014, die enkel voor de provincie Limburg ook als ramp erkend werd, is geen enkel dossier ingediend. (Belga/NS)