Drie jaar na de financiële crisis vindt de kleine belegger zijn weg terug naar de aandelenmarkten. Daarbij pakken de kleinere online brokers de grootbanken in snelheid, service en kosten. Dat blijkt uit het jongste onderzoek van MoneyTalk. Fortuneo scoort het best in de kwalitatieve analyse van de redactie, terwijl Lynx de trofee bij het publiek in de wacht sleept.
Aansluitend op het onderzoek van Cash twee jaar geleden, stuurde MoneyTalk een vergelijkbare enquête naar de onlinebrokers in ons land om een zicht te krijgen op de evolutie van beleggen via internet. Buiten ING beantwoordden alle aangeschreven banken de vragenlijst. Tegelijkertijd testte de redactie de verschillende platformen uit en organiseerde samen met Bankshopper een poll onder de lezers.
Niet minder dan 715 lezers antwoordden op onze enquête over online brokers. Zij doen hun meeste transacties bij:
1. Keytrade 42%
2. Bolero 27%
3. Binckbank 16%
4. Lynx 8%
5. Deutsche Bank 3% Uit het onderzoek van Moneytalk blijkt dat Keytrade Bank en Fortuneo over een uitgebreid platform met fundamentele en technische analysetools beschikken. Keytrade biedt ook een serie opleidingen over beleggen aan. Bij Keytrade lopen de kosten voor grotere orders echter sneller op dan bij Fortuneo. In onze keuze van banken die zowel rekeningen als een uitgewerkt handelsplatform met lage kosten aanbieden, kiest de redactie voor Fortuneo Wat de pure online brokers met Belgische licentie - BinckBank, Leleux, Lynx en Today's Brokers betreft, gaan de vier spelers voluit voor de geavanceerde en ervaren belegger. De kosten liggen bij Leleux echter hoog, wat het niet concurrentieel maakt voor kleine transacties. Voor grotere transacties kan er onderhandeld worden.
Via de geavanceerde platforms kan een belegger handelen in aandelen, opties, futures, valuta enzovoort. De belegger beschikt er over uitgebreide technische analysetools en kan zelfs orders invoeren op de grafiek zelf. De leercurve is steil, maar de onlinebrokers stellen handleidingen ter beschikking en organiseren regelmatig trainingssessies. Het grote aantal mogelijkheden aan instrumenten houdt gevaren in voor de onervaren belegger. Die kan zich door het ruime aanbod laten verleiden om te handelen in activa waar hij niet voldoende kennis over heeft. Hoe meer transacties u plaatst, hoe meer een onlinebroker verdient. Deze spelers maken hun aanbod dus zo ruim mogelijk om zo veel mogelijk transacties binnen te halen. Dat is goed voor ervaren traders, maar voor gewone beleggers is het gevaarlijk. Bij de pure onlinebrokers zijn de platforms wat betreft functionaliteit en informatieverstrekking aan elkaar gewaagd, al is het platform van Lynx een doolhof. Uit alle onlinebrokers kiest Moneytalk wij voor BinckBank.
Klassement* (score op 100)
Fortuneo 82
Keytrade Bank 81
BinckBank 79
Today's Brokers 79
Lynx 77
Argenta 75
KBC Bolero 68
Deutsche Bank 57
Leleux 51
BNP Paribas Fortis 50
Dexia 41
ING 40
KBC 40 *score gebaseerd op vijf criteria: kosten (40%), informatie (30%), gebruiksvriendelijkheid (20%), en veiligheid (10%)
Aansluitend op het onderzoek van Cash twee jaar geleden, stuurde MoneyTalk een vergelijkbare enquête naar de onlinebrokers in ons land om een zicht te krijgen op de evolutie van beleggen via internet. Buiten ING beantwoordden alle aangeschreven banken de vragenlijst. Tegelijkertijd testte de redactie de verschillende platformen uit en organiseerde samen met Bankshopper een poll onder de lezers.
Niet minder dan 715 lezers antwoordden op onze enquête over online brokers. Zij doen hun meeste transacties bij: 1. Keytrade 42%
2. Bolero 27%
3. Binckbank 16%
4. Lynx 8%
5. Deutsche Bank 3% Uit het onderzoek van Moneytalk blijkt dat Keytrade Bank en Fortuneo over een uitgebreid platform met fundamentele en technische analysetools beschikken. Keytrade biedt ook een serie opleidingen over beleggen aan. Bij Keytrade lopen de kosten voor grotere orders echter sneller op dan bij Fortuneo. In onze keuze van banken die zowel rekeningen als een uitgewerkt handelsplatform met lage kosten aanbieden, kiest de redactie voor Fortuneo Wat de pure online brokers met Belgische licentie - BinckBank, Leleux, Lynx en Today's Brokers betreft, gaan de vier spelers voluit voor de geavanceerde en ervaren belegger. De kosten liggen bij Leleux echter hoog, wat het niet concurrentieel maakt voor kleine transacties. Voor grotere transacties kan er onderhandeld worden.Via de geavanceerde platforms kan een belegger handelen in aandelen, opties, futures, valuta enzovoort. De belegger beschikt er over uitgebreide technische analysetools en kan zelfs orders invoeren op de grafiek zelf. De leercurve is steil, maar de onlinebrokers stellen handleidingen ter beschikking en organiseren regelmatig trainingssessies. Het grote aantal mogelijkheden aan instrumenten houdt gevaren in voor de onervaren belegger. Die kan zich door het ruime aanbod laten verleiden om te handelen in activa waar hij niet voldoende kennis over heeft. Hoe meer transacties u plaatst, hoe meer een onlinebroker verdient. Deze spelers maken hun aanbod dus zo ruim mogelijk om zo veel mogelijk transacties binnen te halen. Dat is goed voor ervaren traders, maar voor gewone beleggers is het gevaarlijk. Bij de pure onlinebrokers zijn de platforms wat betreft functionaliteit en informatieverstrekking aan elkaar gewaagd, al is het platform van Lynx een doolhof. Uit alle onlinebrokers kiest Moneytalk wij voor BinckBank.