Als je je wagen op straat wil laten staan en er is geen parkeerplaats, parkeer je misschien wel voor je eigen poort of oprit. Of je laat vrienden die bij je op bezoek komen toe om dat te doen. Op het eerste zicht lijk je hiermee niets te misdoen (het is immers toch jouw garage of oprit). Weet niettemin dat je dan een boete riskeert.

Parkeren is verboden

De wet zegt dat het in principe verboden is om je voertuig te parkeren voor de inrij van eigendommen. Je mag dus je wagen niet voor een poort of garage zetten ook al wordt die nooit gebruikt. Hiervoor is het zelfs niet nodig dat er op die poort een sticker hangt met een 'verboden te parkeren-teken' of een afbeelding die aangeeft dat je auto zal worden weggesleept.

Ook voor je eigen oprit, tenzij er een nummerplaat opstaat

De wet maakt geen onderscheid naargelang het gaat om je eigen poort of oprit of die van iemand anders. De politie kan nu eenmaal niet weten of het wel jouw auto is die voor de poort of oprit staat. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de auto van een vriend aan wie je toelaat om daar te staan.

Een uitzondering op die regel bestaat als je op de inrij of poort een duidelijk leesbare nummerplaat aanbrengt (zo bijvoorbeeld op een sticker). In dat laatste geval mag je wel zonder problemen voor je eigen poort parkeren.

Stilstaan mag wel

Je mag wel even stilstaan voor een poort of inrit (zelfs al is dat die van iemand anders). Dat kan je bijvoorbeeld doen om iets te lossen of om iemand te laten in- of uitstappen.

Als je je wagen op straat wil laten staan en er is geen parkeerplaats, parkeer je misschien wel voor je eigen poort of oprit. Of je laat vrienden die bij je op bezoek komen toe om dat te doen. Op het eerste zicht lijk je hiermee niets te misdoen (het is immers toch jouw garage of oprit). Weet niettemin dat je dan een boete riskeert.De wet zegt dat het in principe verboden is om je voertuig te parkeren voor de inrij van eigendommen. Je mag dus je wagen niet voor een poort of garage zetten ook al wordt die nooit gebruikt. Hiervoor is het zelfs niet nodig dat er op die poort een sticker hangt met een 'verboden te parkeren-teken' of een afbeelding die aangeeft dat je auto zal worden weggesleept.De wet maakt geen onderscheid naargelang het gaat om je eigen poort of oprit of die van iemand anders. De politie kan nu eenmaal niet weten of het wel jouw auto is die voor de poort of oprit staat. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de auto van een vriend aan wie je toelaat om daar te staan. Een uitzondering op die regel bestaat als je op de inrij of poort een duidelijk leesbare nummerplaat aanbrengt (zo bijvoorbeeld op een sticker). In dat laatste geval mag je wel zonder problemen voor je eigen poort parkeren.Je mag wel even stilstaan voor een poort of inrit (zelfs al is dat die van iemand anders). Dat kan je bijvoorbeeld doen om iets te lossen of om iemand te laten in- of uitstappen.