Zo moet je reageren als er een ziekenwagen achter je rijdt

Ambulances © BELGA
Jan Roodhooft Advocaat

Je stelt als automobilist vast dat er een politiewagen of ambulance achter je rijdt. Ben je dan verplicht om dadelijk opzij te gaan? Hoe ‘ver’ moet je daar in gaan?

Zieken- en politiewagens zijn wat men noemt ‘prioritaire voertuigen’. Hoe je je moet gedragen als je hen onderweg tegenkomt, hangt af van of ze hun sirene en zwaailichten gebruiken.

Niet altijd stoppen of opzij gaan

Als de politiewagen of ambulance geen blauw zwaailicht gebruikt en de sirene niet aanstaat moet je niets doen. Je mag dan gewoon verder rijden en het voertuig in kwestie beschouwen als een gewone andere automobilist. Hetzelfde geldt als enkel het zwaailicht gebruikt wordt (en de sirene dus niet aanstaat). Wees in dat geval wel alert. Maak als het voertuig bijvoorbeeld met de lichten naar je flikkert of de sirene aanzet toch dadelijk de rijbaan vrij.

Zwaailicht en sirene staan aan

Gebruikt het voertuig zowel zwaailicht als sirene, dan moet je de rijbaan onmiddellijk vrijmaken om doorgang te verlenen. Indien nodig moet je ook vertragen of stoppen. Bega hierbij geen verkeersinbreuken, tenzij er geen andere optie is. Het is ook belangrijk anderen niet in gevaar te brengen.

Wat aan verkeerslichten?

Hou er rekening mee dat een prioritair voertuig waarvan de sirene aanstaat, het rood licht mag voorbijrijden na te hebben gestopt. Dit mag geen gevaar voor de andere weggebruikers opleveren.

Sta je zelf aan een rood licht met een prioritair voertuig achter je, ga dan opzij. Kan je niet opzij gaan en ‘dwingt’ de bestuurder van het prioritair voertuig je om vooruit te rijden door het rood, doe dat dan enkel als je jezelf en de andere weggebruikers niet in gevaar brengt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content