Het gebeurt maar al te vaak dat mensen hun wagen reeds 's avonds tevoren naar een garage brengen als er een onderhoud of herstelling moet gebeuren. Het zou dan niet de eerste keer zijn dat de wagen wordt gestolen. Wie is in dat geval verantwoordelijk?

Omniumverzekering

Heb je een omniumverzekering of beperkte omnium afgesloten waarbij ook diefstal gedekt is, dan kan je daar aangifte doen. Je verzekering zal je dan, de eventuele franchise niet te na gesproken, vergoeden voor de schade die je lijdt. Je verzekeraar kan op zijn beurt eventueel de garage aansprakelijk stellen.

De garagist aansprakelijk?

Je garagist moet je wagen bewaken als je die aan hem afgaf. Hij moet hem ook aan je teruggeven nadat hij de herstelling of het onderhoud deed. Kan hij dat niet omdat de wagen bijvoorbeeld gestolen wordt, dan kan hij tegenover jou aansprakelijk zijn. Je kan dan eisen dat hij je schade betaalt.

Een uitzondering op die regel bestaat als de garagist kan aantonen dat er sprake is van overmacht. Hij zal moeten bewijzen dat hij werkelijk alle voorzorgen nam om een diefstal te vermijden. Zo zal hij bijvoorbeeld moeten aantonen dat de parking afgesloten was. Leef alleszins de instructies die je garagist je geeft over hoe je je wagen moet achterlaten strikt na.

En de dief zelf?

Je kan ook een klacht neerleggen bij de politie of het parket. Als de dief uiteindelijk gevonden wordt, kan je je schade op hem proberen te verhalen. Hou er rekening mee dat de kans dat de dief gevonden wordt twijfelachtig is. Als hij al gevonden wordt is het ook nog maar de vraag of hij voldoende solvabel is om je ook nog eens te betalen.

Het gebeurt maar al te vaak dat mensen hun wagen reeds 's avonds tevoren naar een garage brengen als er een onderhoud of herstelling moet gebeuren. Het zou dan niet de eerste keer zijn dat de wagen wordt gestolen. Wie is in dat geval verantwoordelijk?Heb je een omniumverzekering of beperkte omnium afgesloten waarbij ook diefstal gedekt is, dan kan je daar aangifte doen. Je verzekering zal je dan, de eventuele franchise niet te na gesproken, vergoeden voor de schade die je lijdt. Je verzekeraar kan op zijn beurt eventueel de garage aansprakelijk stellen.Je garagist moet je wagen bewaken als je die aan hem afgaf. Hij moet hem ook aan je teruggeven nadat hij de herstelling of het onderhoud deed. Kan hij dat niet omdat de wagen bijvoorbeeld gestolen wordt, dan kan hij tegenover jou aansprakelijk zijn. Je kan dan eisen dat hij je schade betaalt.Een uitzondering op die regel bestaat als de garagist kan aantonen dat er sprake is van overmacht. Hij zal moeten bewijzen dat hij werkelijk alle voorzorgen nam om een diefstal te vermijden. Zo zal hij bijvoorbeeld moeten aantonen dat de parking afgesloten was. Leef alleszins de instructies die je garagist je geeft over hoe je je wagen moet achterlaten strikt na.Je kan ook een klacht neerleggen bij de politie of het parket. Als de dief uiteindelijk gevonden wordt, kan je je schade op hem proberen te verhalen. Hou er rekening mee dat de kans dat de dief gevonden wordt twijfelachtig is. Als hij al gevonden wordt is het ook nog maar de vraag of hij voldoende solvabel is om je ook nog eens te betalen.