Zo ga je te werk als je aangetekende brief niet afgehaald wordt

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Je verstuurt een aangetekende brief die door de bestemmeling niet wordt afgehaald. Heeft die brief dan waarde of moet je er een tweede versturen? Wat moet je doen met de brief die je terugkrijgt?

Er kunnen heel wat redenen zijn om iemand een aangetekende brief te sturen. Soms verplicht de wet je ertoe (zoals bijvoorbeeld bij een opzegging of omdat je ergens bezwaar tegen wil aantekenen). Het kan ook gebeuren dat je een bewijs wil hebben van de verzending van de brief. Wat doe je als de bestemmeling de aangetekende brief niet afhaalt en die je wordt terugbezorgd?

De waarde

Je hoeft je geen zorgen te maken als je de brief terug in je bus krijgt. De bestemmeling wordt geacht hem toch te hebben ontvangen. Het is nu eenmaal zijn eigen verantwoordelijkheid dat hij de brief niet afhaalt. Als een aangetekende brief terugkomt moet je er dan ook geen tweede sturen.

Hou hem ongeopend bij

Hou de aangetekende brief die je terugkrijgt bij. Doe hem niet open. Bij een discussie (bijvoorbeeld bij de rechtbank) heb je op die manier immers het beste bewijs van wat je exact verstuurde. Je kan de rechter de brief laten openen zodat deze kan zien wat de exacte inhoud was van de brief.

Stuur de brief ook via gewone post

Je kan de inhoud van de aangetekende brief vervolgens nog eens opnieuw verzenden met een gewone brief. Je kan dat overigens ook al direct doen samen met de aangetekende brief waarbij je op je brief zet ‘aangetekend en per gewone post verstuurd’. Op die manier ben je tenminste zeker dat je klant ook kennis nam van de inhoud. Je hebt dan een argument om te zeggen dat de bestemmeling ook inhoudelijk geen opmerkingen maakte bij je brief.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content