De Belgische Privacycommissie waarschuwt winkelketens, shoppingcentra, restaurants, banken en andere handelszaken dat ze niet zomaar klanten en passanten mogen bespioneren via 'wifitracking'. Dat meldt De Tijd donderdag.

Via het aanbieden van gratis wifi of het onderscheppen van de wifisignalen van uw smartphone kunnen handelszaken een pak gegevens over u verzamelen, zoals uw identiteit, passies en winkelgedrag.

In een parlementair antwoord aan CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh waarschuwt de Privacycommissie nu voor die onwettelijke praktijken. Veel winkelaars weten momenteel niet eens dat ze via wifi in de gaten worden gehouden.

De Privacycommissie benadrukt dat het niet volstaat om mensen te waarschuwen. Op zijn minst moeten winkelaars een uitstapmogelijkheid krijgen om niet langer gevolgd te worden via de wifisignalen.

"Louter informeren is ontoereikend volgens de wet", luidt het duidelijk. En als een winkel de gegevens ook gebruikt om reclameboodschappen te versturen naar de klant, moet de klant daar vooraf zijn toestemming voor geven. (Belga/BO)

De Belgische Privacycommissie waarschuwt winkelketens, shoppingcentra, restaurants, banken en andere handelszaken dat ze niet zomaar klanten en passanten mogen bespioneren via 'wifitracking'. Dat meldt De Tijd donderdag. Via het aanbieden van gratis wifi of het onderscheppen van de wifisignalen van uw smartphone kunnen handelszaken een pak gegevens over u verzamelen, zoals uw identiteit, passies en winkelgedrag. In een parlementair antwoord aan CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh waarschuwt de Privacycommissie nu voor die onwettelijke praktijken. Veel winkelaars weten momenteel niet eens dat ze via wifi in de gaten worden gehouden. De Privacycommissie benadrukt dat het niet volstaat om mensen te waarschuwen. Op zijn minst moeten winkelaars een uitstapmogelijkheid krijgen om niet langer gevolgd te worden via de wifisignalen. "Louter informeren is ontoereikend volgens de wet", luidt het duidelijk. En als een winkel de gegevens ook gebruikt om reclameboodschappen te versturen naar de klant, moet de klant daar vooraf zijn toestemming voor geven. (Belga/BO)