Wie betaalt de rekening als je de smartphone van je werkgever laat vallen?

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Je werkgever stelde je een smartphone ter beschikking die je ook privé mag gebruiken. Nadat je hem liet vallen is het toestel stuk. Kan je werkgever vragen dat jij de rekening betaalt?

Als je arbeidsovereenkomst eindigt moet je de goederen die eigendom zijn van je werkgever aan hem teruggeven. Het gebeurt dan maar al te vaak dat je ex-werkgever meent dat er schade aan is en dat je hem een vergoeding moet betalen. Wat zijn je rechten?

Je draait niet op voor slijtage

Werkt je toestel niet meer door slijtage of zonder dat je dit foutief manipuleerde, dan kan je werkgever niet vragen dat je de herstellings- of vervangingskosten betaalt. Je werkgever kan ook geen andersluidende afspraak met je maken.

Je moet soms betalen als je in de fout ging

Raakte het toestel beschadigd door je fout (je liet het bijvoorbeeld vallen) dan draai je wel op voor de schade als je de fout beging bij het privégebruik ervan. Liet je het toestel integendeel vallen tijdens de uitoefening van je arbeidsovereenkomst, dan ben je enkel aansprakelijk als er sprake is van bedrog, een zware fout of een herhaalde lichte fout. Gooi je bijvoorbeeld opzettelijk het toestel tegen de grond, dan draai je op voor de schade. Je werkgever moet bewijzen dat jij aansprakelijk bent.

Je werkgever kan niet zomaar inhouden op je loon

Je werkgever mag de schadevergoeding die hij vraagt niet zomaar op je loon inhouden. Een inhouding op je loon is sowieso niet toegestaan voor schade die je tijdens je privétijd veroorzaakt.

Je werkgever mag wel inhoudingen doen op je loon voor tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst veroorzaakte schade waarvoor je aansprakelijk bent. Enkele uitzonderingen niet te na gesproken is de inhouding die je werkgever mag doen beperkt tot 20 procent van je nettoloon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content