Welke spelregels gelden er als je de familienaam van je kind wilt kiezen?

© iStock

De tijd dat je zoon of dochter automatisch de familienaam van de vader droeg, ligt achter ons. Met welke spelregels moet je rekening houden?

Je hebt de mogelijkheid om een andere familienaam aan je kinderen te geven dan de familienaam van de vader. Je kunt opteren voor de familienaam van de vader, die van de moeder ofwel voor een naam die samengesteld is uit hun twee namen. In dit laatste geval kies je ook de volgorde (eerst de naam van de vader of die van de moeder).

Voorbeeld

Stel bijvoorbeeld dat de moeder van een kind De Wilde noemt en de vader Maes, dan kan men als namen kiezen De Wilde, Maes, De Wilde-Maes of Maes-De Wilde. Men heeft dus vier keuzes. Raken de ouders er onderling niet eens of maakt men geen keuze, dan krijgt het kind de naam van de vader.

Spelregels

Je kiest de naam van het kind op het moment van de aangifte van de geboorte. De keuze gebeurt op het moment van de geboorte van het eerste kind. De keuze die je maakte bij je eerste kind geldt ook voor eventuele latere kinderen. µ

Als je al minderjarige kinderen hebt, kan je hun familienaam wijzigen. Om dit te kunnen doen, moet je een verklaring afleggen voor de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar de kinderen woonachtig zijn. De naam die je kiest geldt dan voor al je kinderen.

Bijzondere procedure

Je kan je familienaam ook wijzigen via een bijzondere procedure. Je moet dan wel een grondige reden hebben, denk bijvoorbeeld aan een belachelijke familienaam. Je moet hiervoor een schriftelijk verzoek richten aan: FOD Justitie, Dienst naamsveranderingen, Waterloolaan 115, 1000 Brussel.

Wie zijn familienaam wil veranderen, betaalt een registratierecht van 49 euro. Deze kosten lopen op tot 740 euro als men een andere naam of een woord wilt toevoegen of een hoofdletter wilt vervangen door een kleine letter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content