Wat met een testament dat niet alles regelt?

© Getty Images/iStockphoto

De meeste eigenhandige testamenten regelen wel “bepaalde” zaken, maar zeker niet de volledige nalatenschap. Is dat juridisch een probleem? En hoe wordt de rest dan geregeld?

Eigenhandig testament blijft populair

Het eigenhandig testament blijft heel populair. Het kost niets, je kan het gemakkelijk zelf maken en als je je aan de regels houdt, is het even geldig als een notarieel testament.

Het volstaat immers dat dit eigenhandig testament (1) volledig eigenhandig geschreven is, (2) gedateerd en (3) ondertekend is. Voor een notarieel testament daarentegen moet toch je rekenen op zo’n 500 euro. Wie van gedacht veranderd kan gewoon een nieuw maken zonder kosten. Het meest recente testament telt.

Niet alles geregeld

Bij nogal wat eigenhandig testamenten stellen we vast dat de overledene niet zijn volledige nalatenschap heeft geregeld, maar slechts een stukje van zijn volledige nalatenschap. Zo zal men in een testament vaak terugvinden dat bijvoorbeeld de gezinswoning volledig naar de langstlevende echtgenoot gaat, wat om fiscale redenen in de 3 gewesten is aan te raden, maar verder wordt er vaak niets geregeld.

Of soms wordt “bijna” alles mooi opgesomd in het testament, zodat bijna alles is geregeld, behalve een aantal zaken die nog niet bestonden op het moment van het opmaken van het testament (bijvoorbeeld een nieuwe spaarrekening bij bank X). Is dat dat een juridisch gezien en probleem en wat gebeurt er dan met de rest?

En de rest?

Het is niet erg als niet alles geregeld is in het testament. Voor alle zaken die je niet specifiek regelt in je testament is dan gewoon de wettelijke regeling van toepassing. Vandaar dat het ook geen kwaad kan om op het einde van je testament bijvoorbeeld te zetten:” Voor de rest is de gewone wettelijke regeling van toepassing”. Maar noodzakelijk is dat dus niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content