Gemiddeld gaat het om drie dagen, maar een op de vijf zet vijf werkdagen over en vier procent zelfs meer dan tien. Dat schrijven Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Waarom we met z'n allen zo veel vakantiedagen overhebben, is onduidelijk. Hebben we te veel vakantie of kunnen we die dagen niet opnemen omdat de organisatie mank loopt? Hoe dan ook, vakantie nemen helpt om stress en burn-out tegen te gaan, benadrukt Kristel Bracke van Attentia, dat het onderzoek uitvoerde. "Desnoods moet de leidinggevende maar zelf op de rem gaan staan als een medewerker zijn vakantie almaar uitstelt."

Wettelijk verplicht

Uit het onderzoek blijkt voorts dat almaar meer bedrijven het toelaten om vakantiedagen over te dragen. In 2012 was dat mogelijk bij 52 procent van de (middel)grote bedrijven. Vorig jaar was dat aantal al opgelopen tot 65 procent.

Bracke benadrukt in de kranten dat de 20 wettelijke vakantiedagen moeten worden opgenomen binnen hetzelfde jaar.

Unizo-topman Karel van Eetvelt pleit voor een striktere opvolging van de opgenomen vakantiedagen. Hij raadt ondernemers aan flexibel om te gaan met niet-opgenomen vakantiedagen, maar de opname ervan wel te beperken in de tijd. "Bijvoorbeeld de eerste twee maanden van het jaar. Want als medewerkers stelselmatig een spaarpotje opbouwen, kan de organisatie in de soep draaien als iemand plots aankondigt twee maanden op reis te vertrekken", zegt hij in de kranten. (Belga/NS)

Gemiddeld gaat het om drie dagen, maar een op de vijf zet vijf werkdagen over en vier procent zelfs meer dan tien. Dat schrijven Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Waarom we met z'n allen zo veel vakantiedagen overhebben, is onduidelijk. Hebben we te veel vakantie of kunnen we die dagen niet opnemen omdat de organisatie mank loopt? Hoe dan ook, vakantie nemen helpt om stress en burn-out tegen te gaan, benadrukt Kristel Bracke van Attentia, dat het onderzoek uitvoerde. "Desnoods moet de leidinggevende maar zelf op de rem gaan staan als een medewerker zijn vakantie almaar uitstelt." Uit het onderzoek blijkt voorts dat almaar meer bedrijven het toelaten om vakantiedagen over te dragen. In 2012 was dat mogelijk bij 52 procent van de (middel)grote bedrijven. Vorig jaar was dat aantal al opgelopen tot 65 procent. Bracke benadrukt in de kranten dat de 20 wettelijke vakantiedagen moeten worden opgenomen binnen hetzelfde jaar. Unizo-topman Karel van Eetvelt pleit voor een striktere opvolging van de opgenomen vakantiedagen. Hij raadt ondernemers aan flexibel om te gaan met niet-opgenomen vakantiedagen, maar de opname ervan wel te beperken in de tijd. "Bijvoorbeeld de eerste twee maanden van het jaar. Want als medewerkers stelselmatig een spaarpotje opbouwen, kan de organisatie in de soep draaien als iemand plots aankondigt twee maanden op reis te vertrekken", zegt hij in de kranten. (Belga/NS)