Sjoemelen met kilometerteller van tweedehandswagen, mag dat?

© Getty Images/Maskot
Jan Roodhooft Advocaat

Als blijkt dat de kilometerteller van een tweedehandswagen is teruggedraaid, is dat een reden om de verkoop nietig te verklaren. Maar dat gebeurt niet altijd.

Een koper kocht een tweedehandswagen bij een autohandelaar. Hij stelde later vast dat de kilometerteller met zowat 47.000 kilometer was teruggedraaid. Hij wilde dat de koop werd ontbonden. De handelaar weigerde dat. Hij voerde aan dat hij de wagen had ingevoerd uit het buitenland en dat hij niet op de hoogte was van het terugdraaien van de teller.

De zaak kwam voor de rechtbank. Daar trok de koper aan het kortste eind. Dat een eerdere verkoper de kilometerstand had teruggedraaid, kon volgens de rechter niet worden verweten aan de laatste verkoper. Bovendien oordeelde de rechter dat de fraude met de kilometerteller niet kon worden beschouwd als een verborgen gebrek aan het voertuig.

Het is verboden de kilometerstand van een voertuig te wijzigen. De eigenaar moet een defect aan de kilometerteller ook onmiddellijk laten herstellen.

Bij een inbreuk kan de nieuwe eigenaar de ontbinding van de koopovereenkomst vragen. Maar de koper kan de ontbinding niet vragen als een vorige verkoper met de kilometerstand heeft geknoeid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content