Rekening overledene blijft langer geblokkeerd dan noodzakelijk

© iStock

Erfgenamen moeten meestal maanden wachten eer ze toegang krijgen tot de rekeningen van de overledene. “Dat komt door de steeds complexere formaliteiten”, klinkt het bij de banken.

Wanneer iemand het leven laat kunnen de efgenamen nooit onmiddelijk aanspraak maken op het vermogen van de overledene. Dat komt omdat de banken verplicht zijn alle zicht-, spaar- en effectenrekeningen en kluizen te blokkeren. Dat schrijft De Tijd.

Maar een rondvraag van de krant leert dat het meestal maanden kan duren vooraleer de erfgenamen toegang krijgen tot de geblokkeerde rekeningen. Zo’n wachttijd moet vermijden dat ze de rekeningen en kluizen te snel leeghalen.

Grote verschillen tussen banken

Bij AXA Bank worden de geblokkeerde rekeningen en kluizen het snelst vrijgegeven. Erfgenamen moeten bij de bank doorgaans 64 dagen geduld uitoefenen. Argenta heeft de wachttijd opgetrokken van 86 dagen in 2014 naar 118 dagen in de eerste maanden van dit jaar. Belfius blokkeert in een op de twee gevallen de rekening voor meer dan drie maanden. Bij Crelan varieert de wachttijd tussen een en drie maanden. “Al kan dat ook langer zijn”, laat de bank weten aan de krant.

‘Heel wat dossiers zijn na enkele weken afgehandeld, maar sommige blijven maanden en zelfs jaren aanslepen’, geeft ING aan. BNP Paribas Fortis en KBC geven geen termijnen.

Familiale disputen

Alle banken stippen weliswaar aan dat hoe sneller ze alle nodige informatie krijgen van de betrokken partijen, waaronder de erfgenamen en de notarissen, hoe sneller ze de rekeningen kunnen deblokkeren. Maar de banken wijzen voornamelijk met een beschuldigende vinger in de richting van de complexere formaliteiten. Zo moeten ze sinds 2012 nagaan of de overledene of een van de erfgenamen fiscale of sociale schulden nalaat. Een procedure die tot 3 à 4 weken kan duren, klinkt het bij KBC en BNP Paribas Fortis.

Daarnaast kunnen de banken niet altijd onmiddelijk de tegoeden vrijgeven als ze een attest ontvangen van de notaris. Zo kan een dossier maanden tot jaren aanslepen bij een dispuut tussen familieleden. “Indien alle nodige documenten binnen zijn, moeten alle erfgenamen uiteindelijk ook akkoord gaan met de verdeling”, zeggen KBC en BNP Paribas Fortis aan De Tijd.

Tot slot laat Stevens Seyns, advocaat gespecialiseerd in erfenisbetwistingen in de krant weten dat banken sinds 2009 niet alle handtekeningen van de erfgenamen moeten eisen. “Alleen zonder attest of akte van erfopvolging is het gezamenlijk optreden van alle erfgenamen noodzakelijk”, klinkt het. De banken kunnen de wachttijden dus stevig inkorten. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content