NSZ pleit voor afschaffing vergoeding ouderschapsverlof

© iStock

De ondernemersorganisatie NSZ houdt een pleidooi voor de afschaffing van een extra vergoeding tijdens het ouderschapsverlof.

Tussen 2007 en 2016 is het aantal uitkeringen voor werknemers die ouderschapsverlof opnemen met maar liefst 74 procent gestegen. “Een verontrustende tendens”, zegt NSZ in een persbericht. Uit cijfers van de RVA blijkt dat in het tweede trimester van dit jaar gemiddeld 59.467 uitkeringen ouderschapsverlof werden uitbetaald. Vorig jaar in dezelfde periode waren dat er gemiddeld 57.762 .Zo kan het niet verder, klinkt het bij de ondernemersorganisatie.

Kosten voor de overheid

Daarom wil NSZ de uitkering die nu verbonden is aan ouderschapsverlof afschaffen. “Wie voltijds ouderschapsverlof opneemt, krijgt nu een maandelijkse uitkering van 802 euro bruto, halftijds ouderschapsverlof is goed voor een maandelijkse uitkering van 401 euro en ouderschapsverlof volgens het 1/5-stelsel 136 euro. Jaarlijks kost ouderschapsverlof de overheid zo’n 150 miljoen euro. Aangezien we de komende jaren nog verschillende miljarden moeten besparen om ons begrotingstekort weg te krijgen, helpen alle beetjes”, klinkt het in een persbericht.

Volgens de organisatie zouden enkel werknemers die een ziek of gehandicapt familielid verzorgen, die palliatieve zorgen verlenen of een erkende opleiding volgen nog recht mogen hebben op een vergoeding. “Andere verloven mogen blijven bestaan, maar dan volledig op kosten van de werknemer”, aldus de organisatie.

Tot slot is NSZ een voorstander van alternatieve gezinsvriendelijke maatregelen die haalbaar en betaalbaar zijn voor werknemer én werkgever. Een meer flexibele arbeidswetgeving, met meer onder meer aandacht voor telewerk, en meer en goedkopere kinderopvang op maat moeten daarbij de norm zijn. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content