Steeds meer landgenoten hebben naast hun job een bijverdienste. Mag je als werknemer steeds een extra baan aannemen of als zelfstandige in bijberoep aan de slag gaan?

In principe toegelaten

In principe staat het je vrij er een tweede job op na te houden. Je moet natuurlijk wel zorgen dat je in orde bent met je sociale en fiscale verplichtingen. Toch bestaat op die regel een uitzondering. Meer bepaald mag je je werkgever via je bij-activiteit geen concurrentie aandoen. Zo gaat het bijvoorbeeld niet op om als je werknemer bent bij een verzekeringsmakelaar na je uren zelf in bijberoep verzekeringen aan de man te brengen.

Ook als de combinatie van de jobs ervoor zorgt dat je je werk bij je werkgever niet meer naar behoren doet (omdat je bijvoorbeeld steeds te moe bent), kan je werkgever daar problemen over maken.

Andere afspraken maken?

Je werkgever kan je in de arbeidsovereenkomst niet verbieden om een bijverdienste te hebben. Zo'n clausule is niet geldig. Hij kan in het contract wel bevestigen dat je geen concurrerende activiteiten mag doen.

Volgens sommige rechters is ook een bepaling waarin staat dat je je werkgever om zijn toestemming moet vragen voor je een bijverdienste begint geldig. Die toestemming mag hij dan niet zomaar weigeren tenzij hij daarvoor goede redenen heeft.

Steeds meer landgenoten hebben naast hun job een bijverdienste. Mag je als werknemer steeds een extra baan aannemen of als zelfstandige in bijberoep aan de slag gaan?In principe staat het je vrij er een tweede job op na te houden. Je moet natuurlijk wel zorgen dat je in orde bent met je sociale en fiscale verplichtingen. Toch bestaat op die regel een uitzondering. Meer bepaald mag je je werkgever via je bij-activiteit geen concurrentie aandoen. Zo gaat het bijvoorbeeld niet op om als je werknemer bent bij een verzekeringsmakelaar na je uren zelf in bijberoep verzekeringen aan de man te brengen.Ook als de combinatie van de jobs ervoor zorgt dat je je werk bij je werkgever niet meer naar behoren doet (omdat je bijvoorbeeld steeds te moe bent), kan je werkgever daar problemen over maken.Je werkgever kan je in de arbeidsovereenkomst niet verbieden om een bijverdienste te hebben. Zo'n clausule is niet geldig. Hij kan in het contract wel bevestigen dat je geen concurrerende activiteiten mag doen. Volgens sommige rechters is ook een bepaling waarin staat dat je je werkgever om zijn toestemming moet vragen voor je een bijverdienste begint geldig. Die toestemming mag hij dan niet zomaar weigeren tenzij hij daarvoor goede redenen heeft.